Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί σε Αθήνα, Κάιρο και Άγκυρα, την ώρα που ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει εσπευσμένα στην Αίγυπτο, προκειμένου να λύσει το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις συντεταγμένες του Οικοπέδου 18 που δημιουργεί θέμα Καστελόριζου.

Κάιρο: Δεν διαπραγματευόμαστε με Άγκυρα

Σύμφωνα με το arabnews.com, αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι το Κάιρο διαπραγματεύεται με την Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο. «Η Αίγυπτος παραμένει στη θέση ότι απορρίπτει το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο», ανέφεραν οι πηγές αυτές. Προσέθεσαν, μάλιστα ότι «ο σεβασμός της Αιγύπτου στα θαλάσσια σύνορα των χωρών της Μεσογείου, δεν είναι καινούργιος και οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι οι δύο χώρες έχουν διαπραγματευτεί είναι εσφαλμένοι».

Τηλεφώνημα αλ Σίσι σε Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντελφατάχ αλ Σίσι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και σύμφωνα με το Κάιρο, επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών, με τον αλ Σίσι να εκφράζει την υπερηφάνειά του για τη συνεργασία των δύο χωρών και τις θετικές εξελίξεις σχετικά με τα αμοιβαία συμφέροντά τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Αίγυπτος δεν είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει την καλή αυτή σχέση.

Τι επιδιώκει η Τουρκία

Πλέον, το Κάιρο παίρνει ανοιχτά αποστάσεις από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Αιγύπτου προκειμένου να υπάρξει συμφωνία αντίστοιχη με αυτή της Άγκυρας με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο Τσαβούσογλου επιχειρεί περισσότερο να προκαλέσει σύγχυση μεταξύ συμμαχικών χωρών και να προσεγγίσει την Αίγυπτο, παρά ελπίζει όντως ότι θα υπάρξει συμφωνία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι λίγο μετά τις ανακοινώσεις του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέκρουσε πρύμναν.

Πηγή: economico.gr