Η ακρίβεια να εξελίσσεται σε κρίσιμο οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα - Τι μέτρα σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

Με την ακρίβεια να εξελίσσεται σε κρίσιμο οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα, η γραμμή άμυνας του ΥΠΟΙΚ κινείται με μέτρα σε δύο κατευθύνσεις:

  • Η πρώτη είναι η απορρόφηση των αυξήσεων των καυσίμων και
  • η δεύτερη η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Νοέμβριο δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις επιβαρύνουν κυρίως τα ενεργειακά προϊόντα αλλά έχουν αρχίσει να πιέζουν και  βασικά είδη διατροφής καθημερινής χρήσης, όπως είναι το κρέας, το ελαιόλαδο, τα πουλερικά, το ψωμί, αλλά και σε υπηρεσίες.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι οι ανατιμήσεις του Νοεμβρίου είναι η “κορυφή του παγόβουνου” και θεωρεί πως ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο θα κινηθεί στο επίπεδο του 5%.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Στο τραπέζι βρίσκονται νέες παρεμβάσεις οι οποίες καλύπτουν  το ενεργειακό πεδίο -κυρίως σε ό,τι αφορά την εκτόξευση της τιμής κόστους του φυσικού αερίου- αλλά και αυτό της πανδημίας. Την πρώτη θέση έχουν οι παρατάσεις μέτρων που ισχύουν και για το 2022.

Παράλληλα, θα παραταθεί ως το τέλος Ιουνίου η απαλλαγή των μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων από την αναστολή πληρωμής ορισμένων ρυθμιζόμενων χρεώσεων (κυρίως των ΥΚΩ) που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς τους. Σε ό,τι αφορά τους χρήστες φυσικού αερίου, θα παραταθεί ανάλογα και η αναστολή των τελών χρήσης δικτύου.

Παρατείνονται μια σειρά από μέτρα στήριξης για το 2022

Επιπλέον, για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μη περάσουν τις αυξήσεις από το κόστος παραγωγής στις τιμές λιανικής, το ΥΠΟΙΚ θα παρατείνει μια σειρά από μέτρα στήριξης για το 2022. Ειδικότερα προγραμματίζεται:

– Η παράταση του μέτρου της κάλυψης των παγίων δαπανών, ικανοποιώντας και ένα σχετικό αίτημα μερίδας επιχειρήσεων. Το μέτρο εφαρμόστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Περίπου 31.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν πιστωτικά σημειώματα ύψους 450 εκατ. ευρώ, με στόχο να τα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν με αυτά φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

– Η παράταση της περιόδου των ενισχύσεων μέσω ΠΕΠ για κεφάλαιο κίνησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ για το όλο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Για το μέτρο έχουν διατεθεί 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ τα οποία δεν έχουν ακόμη αναλλωθεί σε πολλές περιφέρειες της χώρας. Με την παράταση του μέτρου, μετά και τη σταδιακή απόσυρση των υπολοίπων μέτρων στήριξης, το μέτρο θεωρείται ότι θα έχει τον απαραίτητο χρόνο θα πετύχει τον στόχο του.

– Η μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειοψηφία επιχειρήσεων και νοικοκυριών η οποία θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2022 και θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο σε 10 ή 12 δόσεις. Η ελάφρυνση από τον ΕΝΦΙΑ είναι ένα ακόμη μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματος που θα βοηθήσει στις συνέπειες των ανατιμήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr