Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πακέτο στήριξης στους λογαριασμούς ρεύματος

“Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στους ισχυρισμούς για δήθεν ανοχή σε υπερκέρδη και αισχροκέρδεια στην ενέργεια, την ώρα που η Κυβέρνηση αφαιρεί τα υπερέσοδα από τους προμηθευτές και τα διαθέτει στους καταναλωτές, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε ρυθμίσεις για την αποτροπή αθέμιτων πρακτικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψεύδεται, διαστρεβλώνει, παραποιεί”

Με αυτή τη σκληρή στους πολιτικούς χαρακτηρισμούς και αναλυτική ως προς τα πραγματικά περιστατικά ανακοίνωση η κυβέρνηση απαντά στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρονται στο πακέτο στήριξης των καταναλωτών ενέργειας και στη ειδική φορολόγηση των παρόχων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνηση σε δύο κυρίως σημεία:

  • “Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση δεν είπε κουβέντα για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, πόσα τελικά θεωρεί ότι είναι, πότε θα φορολογηθούν και πότε θα επιστραφούν στους καταναλωτές. Υπενθυμίζουμε ότι 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν αφαιρεθεί από τους καταναλωτές την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2021, με τις πλάτες της κυβέρνησης.
  • Αντί να βάλει χέρι στα υπερκέρδη και να μειώσει τις τιμές, όπως επιμένει εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Μητσοτάκης βαφτίζει ως επιδοτήσεις τα χρήματα των πολιτών, με τα οποία επανα-χρηματοδοτούνται η ακρίβεια και τα υπερκέρδη. Στην ενεργειακή πολιτική αποδεικνύονται καθημερινά η ανεπάρκεια και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης, με τα νοικοκυριά και την οικονομία της χώρας να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες. Η ανάγκη ανατροπής του ενεργειακού αδιεξόδου επιβάλλει την επιτάχυνση της πολιτικής αλλαγής”.

“Στο πλευρό των πολιτών για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης”

Η απάντηση κυβερνητικών πηγών έχει ως εξής:

“Η κυβέρνηση έχει λάβει δραστικά μέτρα προκειμένου να σταθεί στο πλευρό των πολιτών για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.  Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για επιδότηση 1,9 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος τον Σεπτέμβριο, που καλύπτει το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των  αυξήσεων και βλέποντας ότι “δεν του βγαίνουν” τα σενάρια της καταστροφής, καταφεύγει και πάλι σε ισχυρισμούς για δήθεν  ανοχή σε καρτέλ, υπερκέρδη και αισχροκέρδεια των προμηθευτών ενέργειας.

Προσποιείται ότι αγνοεί  τόσο τη διεθνή πραγματικότητα, με τις ιλιγγιώδεις ενεργειακές ανατιμήσεις, όσο και τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την άμεση  αφαίρεση των υπερεσόδων από τις εταιρείες και την αποτροπή αθέμιτων πρακτικών. Για άλλη μια φορά, ψεύδεται, διαστρεβλώνει, παραποιεί. Η αλήθεια -την οποία διαπιστώνει κάθε πολίτης- είναι:

Πρωτον: Η  εκτίναξη στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι πανευρωπαϊκό και όχι ελληνικό φαινόμενο, που οφείλεται στην μεγάλη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες πάνω από τα 270 ευρώ ανά MWh. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου στον κόμβο TFT στην Ολλανδία -που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις τιμές την Ευρώπη- έκλεισε την περασμένη Δευτέρα έκλεισε στα 267,7 ευρώ η MWh. Πρόκειται για τιμή που είναι 10 φορές πάνω από τις αντίστοιχες τιμές στην περσινή περίοδο και 15 φορές πάνω από τον μέσο όρο τιμών της τελευταίας δεκαετίας. Το μέγεθος του προβλήματος επισημαίνουν τόσο οι δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών, όσο και τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη, με κορυφαία παραδείγματα τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία και τη Γαλλία σχετικά με την κατανάλωση ρεύματος

Δεύτερον: Από τον Ιούλιο μπήκε σε εφαρμογή ένας νέος πρωτοποριακός μηχανισμός μέσω του οποίου δεσμεύονται τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφέρονται  στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από το οποίο διατίθενται για τη στήριξη των καταναλωτών. Ήδη κατά τις πρώτες 41 ημέρες λειτουργίας του νέου μηχανισμού εισπράχθηκαν 1 δισ., 21 εκατ. ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Έτσι από  τα  1,9 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν το Σεπτέμβριο, για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, το 1.1 δισ. προέρχεται από τα υπερέσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τα 800 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τρίτον: Με τροπολογία της Κυβέρνησης -που ψηφίστηκε αμέσως μόλις διαπιστώθηκαν αυξήσεις των πάγιων τελών από ορισμένες εταιρείες- μπήκε πλαφόν στα πάγια τέλη που χρεώνουν οι προμηθευτές ρεύματος στους  καταναλωτές. Έτσι η ανώτερη μηνιαία χρέωση του παγίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 ευρώ.

Τέταρτον: Με άλλη νομοθετική ρύθμιση υποχρεώθηκαν οι προμηθευτές ενέργειας να δηλώνουν κάθε μήνα την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, που θα ισχύσει για το επόμενο διάστημα ώστε οι καταναλωτές να έχουν πλήρη ενημέρωση και να αποφασίζουν ανάλογα. Και αυτό είναι κάτι που ήδη γίνεται.

Πέμπτον:  Θεσπίστηκε δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς να καταβάλλουν κάποιο κόστος, χωρίς να υπόκεινται σε κάποιο «πέναλτι». Κάθε καταναλωτής μπορεί να αλλάζει πάροχο αζημίως όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει άλλος πάροχος που έχει πιο φθηνή τιμή δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας, ανά μονάδα.

Έκτον: ψηφίστηκε ήδη -όπως ακριβώς έχει παραγγείλει ο Πρωθυπουργός – διάταξη σύμφωνα με την οποία τα υπερέσοδα που είχαν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στο προηγούμενο διάστημα θα φορολογηθούν με συντελεστή 90% (ποσοστό που επιβάλλεται μόνο στη χώρα μας)  προκειμένου να διατεθούν για τη στήριξη των καταναλωτών”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr