τουρισμό μετάλλαξη

Εντείνεται η ανησυχία στη χώρα μας εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού στην Ευρώπη καθώς κάθε μέρα που περνάει ο κίνδυνος περισσότερων ακυρώσεων ενόψει της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν είναι όλο και πιο ορατός.

Η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού και ιδιαίτερα η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, φέρνει ακυρώσεις στις κρατήσεις, όσον αφορά τον τουρισμό, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Κρήτη μετά τον εντοπισμό 19 κρουσμάτων.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε 2.000 κρατήσεις και από την Παρασκευή έχουμε μόνο ακυρώσεις», δήλωσε στο OPEN, ο πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, που εμφανίστηκε ανήσυχος για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Μάλιστα η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να κρατήσει εκτός πράσινης λίστας την Ελλάδα, φέρνει σε δεινή κατάσταση τις επιχειρήσεις τουρισμού με πολλά ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά ακόμα και τον Ιούλιο, αφού ο αριθμός των τουριστών δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν.

Ανησυχία σε Ελλάδα και ολόκληρο τον νότο για τη στάση Μέρκελ

Ένα μεγάλο μέρος των ξενοδοχείων ακόμα δεν έχει ανοίξει και δυστυχώς δεν ξέρουν αν τελικά θα ανοίξουν, ενώ την κατάσταση μπορεί να επιδεινώσει περισσότερο η πιθανότητα επιβολής καραντίνας στους Γερμανούς που επισκέπτονται τη χώρα μας, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την τουριστική σεζόν στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό είναι ότι η Άνγκελα Μέρκελ σκέφτεται την επιβολή καραντίνας στους Βρετανούς τουρίστες πανευρωπαϊκά καθώς ανησυχεί για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα.

Το μπλόκο που θέλει να βάλει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στους Βρετανούς λόγω της αυξημένης μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, που παρατηρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλεί ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και σε χώρες κυρίως του ευρωπαϊκού νότου (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία κα), οι οποίες περιμένουν τον τουρισμό για να τονώσει την οικονομία τους μετά το πλήγμα που υπέστη από την πανδημία.

Ο στόχος της κυβέρνησης το τουριστικό ρεύμα να φτάσει το 45% σε σχέση με το 2019, μοιάζει φιλόδοξος πλέον καθώς οι Βρετανοί τουρίστες που ήταν μέσα στους τρεις καλύτερους πελάτες της χώρας μας, αποθαρρύνονται με την στρατηγική Μέρκελ.

Η κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Τζόνσον 

Η καγκελάριος στις 2 Ιουλίου έχει προσκληθεί από τον Μπόρις Τζόνσον στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς.

Εάν δεν την πείσει να αλλάξει στάση, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει μέχρι να επιβάλει την γραμμή της στους «27» παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Εάν υπερισχύσει το δυσμενές σενάριο για τον τουρισμό στην Ελλάδα, το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει με δυσοίωνους όρους για την οικονομία.

Η Γερμανία ήδη έχει ανακηρύξει την Ρωσία σε χώρα «υψηλού κινδύνου» και όσοι ταξιδιώτες έρχονται από εκεί μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών όπως και από την Πορτογαλία.

Οι αιχμές Μέρκελ κατά της Ελλάδας 

Υπενθυμίζεται ότι η  Άνγκελα Μέρκελ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής άφησε αιχμές και για χώρες που δέχονται τουρίστες με εμβόλια που δεν έχουν πάρει ακόμη την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, φωτογραφίζοντας και την Ελλάδα που ανακοίνωσε ότι με διμερείς συμφωνίες θα δεχτεί το ρωσικό Sputnik και το κινεζικό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «δημοσιογραφικές υπερβολές» τις αναφορές της καγκελαρίου και επέμεινε ότι δεν υπάρχει σχετική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επιβολή πρόσθετων περιορισμών ενόψει καλοκαιριού για να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη “Δέλτα”ούτε σε τρίτες χώρες, ούτε –ακόμα περισσότερο– στο εσωτερικό της Ένωσης.

«Προσωπική μου εκτίμηση –την οποία συμμερίζεται, πιστεύω, και η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου– είναι ότι δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις από χώρες στις οποίες η μετάλλαξη αυτή ήδη υπάρχει και η διασπορά της είναι πιο έντονη» δήλωσε.

«Μία απάντηση υπάρχει στο ζήτημα των μεταλλάξεων –και συγκεκριμένα της μετάλλαξης “Δέλτα”–, και αυτή είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών».

Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα μέτρα προστασίας και θα κάνει rapid test στα σύνορα, όχι δειγματοληπτικά όπως έκανε μέχρι τώρα αλλά σε όλους τους ταξιδιώτες από την Ρωσία. Άλλο τα αυξημένα μέτρα και άλλο η απαγόρευση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr