Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (FED) αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Η Federal Reserve προχώρησε σήμερα (Τετάρτη), στη δεύτερη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της και μάλιστα κατά 50 μονάδες βάσης – κάτι που αποτελεί την μεγαλύτερη αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της στο εύρος του 0,75%-1,00%.

Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα απαρέκαμψε τη συνήθη τακτική των αυξήσεων κατά 0,25%, καθώς εντείνει την προσπάθειά της να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό που συνεχίζει να κινείται κοντά στα υψηλά 40 ετών. Η Αγορά αναμένει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις ανάλογου ύψους.

CNBC: Αναμένεται και νέα αύξηση τον Ιούνιο

Σύμφωνα με το CNBC, θεωρείται πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου, με «ορίζοντα» τα επιτόκια να διαμορφωθούν μεταξύ του 3% και του 3,25% έως το τέλος του 2022.

Παράλληλα, η FED ανακοίνωσε και την ποσοτική σύσφιξη του ισολογισμού της, που εν μέσω της πανδημίας ανήλθε στο ύψος των περίπου 9 τρισ. δολαρίων, από την 1η Ιουνίου, επιταχύνοντας τις κινήσεις της για τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Παρά την υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, “οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων παραμένουν ισχυρές, ενώ ισχυρή είναι και η αγορά εργασίας”, αναφέρει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασή της στην Ουάσιγκτον.

Ο πλήθωρισμός παραμένει υψηλός

Ο πλήθωρισμός παραμένει υψηλός, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα νέα lockdowns στην Κίνα λόγω έξαρσης του κορονοϊού να διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις αυξημένες, σημειώνει η FOMC, η οποία επισημαίνει ότι “η Επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά τους πληθωριστικούς κινδύνους.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ισολογισμού της Fed, ο οποίο εκτινάχθκε στο ύψος των 9 τρισ. δολαρίων εν μέσω πανδημίας καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπάθησε να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, η ανακοίνωση της FOMC αναφέρει ότι θα ξεκινήσει να μειώνεται από την 1η Ιουνίου με ρυθμό 47,5 δισ. δολαρίων ανά μήνα, και θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ θα διευρυνθεί έως και στα 95 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο.

Οι αξιωματούχοι της FOMC δεν προέβησαν σε αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεών τους στην τρέχουσα συνεδρίαση, υποδηλώνοντας ότι οι εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό, τους μισθούς και την απασχόληση δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr