Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη ιστορικής σημασίας, στην οποία αναμένεται να αντιδράσει η κατοχική Τουρκία.

  • Μετά την άρση του εμπάργκο, η Κυπριακή Δημοκρατία θα δικαιούται να αγοράσει πολεμικό υλικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μενέντεζ από την Αλεξανδρούπολη: Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις προς την Ελλάδα

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ

Η άρση του αμερικανικού εμπάργκο έγινε ύστερα από τις άοκνες προσπάθειες του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και της Ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρέοδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Στη συνέχεια μίλησαν ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Μπλίνκεν. Ο Αμερικανός υπουργός ανακοίνωσε στον Κύπριο ηγέτη την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

H Αμερικανική ανακοίνωση για την άρση του εμπάργκο

“Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αποφάσισε και πιστοποίησε στο Κογκρέσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις βάσει της σχετικής νομοθεσίας προκειμένου να επιτραπεί η έγκριση εξαγωγών, επανεξαγωγών και μεταφορών αμυντικού υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2023.

Η συμμόρφωση με τους όρους αξιολογείται σε ετήσια βάση. Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης και πιστοποίησης, ο υπουργός (Εξωτερικών) άρει τους αμυντικούς εμπορικούς περιορισμούς για την Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2023.

Οι Κανονισμοί Διεθνούς Εμπορίας Όπλων (ITAR) θα τροποποιηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τη νέα πολιτική, με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2022.

Ο Νόμος για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act) του 2019 και ο Νόμος για το Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) για το οικονομικό έτος 2020 απαιτούν να παραμείνει η πολιτική άρνησης για εξαγωγές, επανεξαγωγές ή μεταφορές αμυντικών υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία από την λίστα εφοδίων πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτός και εάν ο πρόεδρος αποφασίσει και πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, τουλάχιστον ετησίως, ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες εφαρμογής μεταρρυθμίσεων σχετικά με τους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική εποπτεία.

Επίσης ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια ρωσικών πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση. Σύμφωνα με τους δύο νόμους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ελέγχει τη συμμόρφωση με τους νόμους ετησίως”.

Οι ΗΠΑ  αποδίδουν μεγάλη σημασία στον ρόλο της Κύπρου

Το πρώτο μεγάλο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχε τηλεφωνήσει στον Νίκο Χριστοδουλίδη για να του ανακοινώσει τη μερική άρση του εμπάργκο.

Το συγκεκριμένο γεγονός σήμαινε ότι άνοιγε ο δρόμος για την πώληση αμερικανικών μη φονικών όπλων στην Κύπρο, προβλέποντας ότι η μερική άρση του εμπάργκο θα πρέπει να ανανεώνεται με σχετική εντολή σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, με τη σημερινή απόφαση η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά στην πλήρη ομαλοποίηση των αμυντικών της σχέσεων με τη Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς πλέον δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην πώληση όπλων και δεν θα υπάρχει η ανάγκη για την ανανέωση της άρσης του εμπάργκο σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για ένα βήμα που αντανακλά την συνεχώς αυξανόμενη σημασία που αποδίδει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στις σχέσεις με την Κύπρο αλλά και τη στενότερη αμυντική συνεργασία που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια στη βάση του νομοσχεδίου «East Med Act».

  • Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

STATEMENT BY NED PRICE, SPOKESPERSON, September 16, 2022

Lifting of Defense Trade Restrictions on the Republic of Cyprus for Fiscal Year 2023

Secretary of State Antony J. Blinken determined and certified to Congress that the Republic of Cyprus has met the necessary conditions under relevant legislation to allow the approval of exports, re-exports, and transfers of defense articles to the Republic of Cyprus for fiscal year 2023. Compliance with the conditions is assessed on an annual basis.

As a result of this determination and certification, the Secretary lifted the defense trade restrictions for the Republic of Cyprus for fiscal year 2023. The International Traffic in Arms Regulations will be amended to reflect the new policy, effective October 1, 2022.

The Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act of 2019 and the National Defense Authorization Act for FY 2020 require that the policy of denial for exports, re-exports, or transfers of defense articles on the United States Munitions List to the Republic of Cyprus remain in place unless the President determines and certifies to the appropriate congressional committees not less than annually that the Government of the Republic of Cyprus is continuing to cooperate with the United States government in efforts to implement reforms on anti-money laundering regulations and financial regulatory oversight, and that the Government of the Republic of Cyprus has made and is continuing to take the steps necessary to deny Russian military vessels access to ports for refueling and servicing. In accordance with both Acts, the Department reviews compliance with the Acts annually.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr