Η ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα θα κλείσει στο 5,5% εκτιμά η Capital Economics

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι ευοίωνες, επισημαίνει η Capital Economics, και εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα κλείσει στο 5,5%.

Όπως εκτιμάο διεθνής Οίκος, η Ελλάδα έχει επιτύχει πιο ολοκληρωμένη ανάκαμψη μετά  την πανδημία από τα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης.

Και αυτό, όπως επισημαίνει, οφείλεται στο ισχυρό ριμπάουντ τουρισμού –με τις διεθνείς αφίξεις να έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ τα έσοδα τα έχουν ήδη ξεπεράσει–, καθώς και στην πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά τα NPEs των τραπεζών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Το ενεργειακό σοκ ασκεί πιέσεις στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, όπως επισημαίνει, ωστόσο η Ελλάδα είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένη στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Επιπλέον η απειλή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι χαμηλή, χάρη στο ευνοϊκό προφίλ του, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα.

Οι εκτιμήσεις της Capital Economics έρχονται στη δημοσιότητα μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις της S&P Global Ratings σύμφωνα με τις οποίες η Ελληνική οικονομία ωφελείται από την ισχυρή τουριστική σεζόν και τις χαμηλές χρηματοδοτικές της ανάγκες, σημειώνει η στην έκθεσή της που αναφέρεται στην Ελλάδα. Ο οίκος, από την πλευράτου,  περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% φέτος και 3,3% το 2023.

Και αυτό σε ένα κλίμα διεθνούς αβεβαιότητας – ιδίως για τις Ευρωπαϊκές οικονομίες – που δημιουργούν ιδιαίτερες προκλήσεις για την Ελληνική οικονομία για το 2023, όπως άλλωστε και των υπόλοιπων οικονομιών της Ευρώπης, σημειώνει η S&P Global Ratings στην έκθεσή της για τις τάσεις που επικρατούν καθώς συμπληρώθηκε το πρώτο μισό του έτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr