Οριστικό τέλος στο απίστευτο αφήγημα της κυβέρνησης της Τουρκίας, ότι παρά την πανδημία του κοροναϊού και το κόστος που αυτή έχει για την οικονομία της χώρας, η ανεργία παρέμενε σταθερή ή και μειωνόταν βάζουν τα νέα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Νέα μέτρηση

Προσπαθώντας να περισώσει το κύρος του, το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής δημοσιοποίησε σειρά πρόσθετων στοιχείων για την ανεργία στη χώρα σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί με τη μεθοδολογία και τους ορισμούς της Ε.Ε. και η εικόνα κυριολεκτικά «σπάει τον καθρέφτη» που η κυβέρνηση Ερντογάν φιλοτεχνούσε τόσο καιρό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νέα στοιχεία, που αφορούν στον Ιανουάριο του 2021, η ανεργία στην Τουρκία φθάνει το 30%, 17 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από την ανεργία που επισήμως δίνει η κυβέρνηση, βάση του ορισμού του ανέργου ως άτομο χωρίς απασχόληση που αναζήτησε εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και μπορεί να πιάσει δουλειά μέσα σε δύο εβδομάδες.

Στα δέκα εκατομμύρια οι άνεργοι

Ο ορισμός αυτός θεωρείται παντού πολύ «στενός», ενώ η πιο ευρεία αντίληψη περί ανεργίας του Ινστιτούτου περιλαμβάνει και άτομα που δεν αναζητούν εργασία λόγω απελπισίας για την κατάσταση που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομία και που τον περασμένο Αύγουστο υπολογίζονταν στα 4,1 εκατομμύρια άτομα. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και περίπου 1,5 εκατ. υποπασχολούμενοι.

Συνολικά, οι άνεργοι στην Τουρκία έφθασαν τον περασμένο Νοέμβριο το ιλιγγιώδες νούμερο των 10,2 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ο επίσημος αριθμός τους περιόριζε μόνο στα 4 εκατομμύρια. Το ποσοστό των ανέργων προσδιορίζεται στο 30,2% ενώ στις γυναίκες φθάνει το 37%, ισοπεδώνοντας το αφήγημα της Άγκυρας περί ισχυρής -παρά τους κλυδωνισμούς- οικονομίας της χώρας.

Πληροφορίες: AL Monitor

Πηγή: economico.gr