Σπίρτζης ΣΥΡΙΖΑ

Η ανθοδέσμη του Χρήστου Σπίρτζη έβγαλε… πολιτικά αγκάθια στον ΣΥΡΙΖΑ: Μία ημέρα μετά το σόου του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη στην Βουλή με την ανθοδέσμη που πρόσφερε στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, στην Κουμουνδούρου έγιναν ξανά μαλλιά κουβάρια – αυτή την φορά για την έκτακτη ενίσχυση των αστυνομικών.

Την τροπολογία είχε καταθέσει στην Βουλή για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης και προέβλεπε τη χορήγηση στους αστυνομικούς έκτακτου 13ου μισθού ως αναγνώριση στην προσφορά τους στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Εκρηξη από τους “53”: “Οχι στο όνομά μας…”

Η κίνηση και η τροπολογία ενεργοποίησε άμεσα τα αντανακλαστικά της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ «53», με δύο πρώην βουλευτές να στέλνουν τα πρώτα μηνύματα από το πρωί μέσω των social media:

«Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ; Όχι στο όνομά μας…» έγραψε βουλευτής Αννέτα Καββαδία, ενώ ο Χρήστος Καραγιαννίδης ακολούθησε: «Μετά το προχτεσινό όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας μόνο ως (πικρό) ανέκδοτο μπορεί να αντιμετωπιστεί η τροπολογία που κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το επίδομα στους αστυνομικούς. Ούτε καν τη συγκυρία δεν διαβάζετε».

«Το διάβασα και το αντιγράφω: και με τις μέλισσες και με τους λύκους δεν γίνεται…» έγραψε με την σειρά του και ο Πάνος Λάμπρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Τσακαλώτος, Βούτσης, Φίλης μπλόκαραν την τροπολογία

Ηταν η πρόγευση για τα όσα ακολούθησαν αργά το μεσημέρι στην τηλεδιάσκεωη του Πολιτικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και σύσσωμη η ιστορική ηγεσία – Νϊκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης -, καθώς επίσης και οι Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Μπίστης, ζήτησαν την άμεση απόσυρση της τροπολογίας προβάλλοντας δύο βασικά επιχειρήματα:

Το πρώτο ήταν ότι δεν μπορεί να κατατίθεται τέτοια τροπολογία υπέρ των αστυνομικών την επόμενη της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας». Ηταν η γραμμή που υποστήριξαν κυρίως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι «53».

Το δεύτερο ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προτείνει οικονομικές ενισχύσεις για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, ειδικά σε μια συγκυρία που το υγειονομικό προσωπικό δίνει την μεγάλη μάχη κατά της πανδημίας.

Απόσυρση, διόρθωση και επανακατάθεση…

Προκειμένου να διασωθούν τα πολιτικά προσχήματα επελέγη ως διέξοδος συμβιβασμού η απόσυρση της τροπολογίας και η επανακατάθεσή της με την προσθήκη και των γιατρών και νοσηλευτών στους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος.

Στο δια ταύτα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πέτυχε μια ακόμη εσωκομματική νίκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του προεδρικού μπλοκ της «διεύρυνσης». Η δε εσωκομματική ανακωχή που είχε ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος διαλύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, και δη την ημέρα και την ώρα ακριβώς που η προεδρική πλευρά πανηγύριζε για τα εξώδικα Τσίπρα στην υπόθεση του σπιτιού των Λεγραινών.

Πηγή: economico.gr