Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ξέφυγε στο 3,17%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ξέφυγε στο 3,17% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 227 μονάδες βάσης και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 300 εκατ.ευρώ. Το κόστος δανεισμού στην ελληνική πενταετία έκανε άλμα στο 2,34%.

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς έκανε άλμα 16 μονάδων βάσης, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020, το 2,74% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 183 μονάδες βάσης.

Αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω διεύρυνση των spreads μεταξύ των αποδόσεων της ευρωπεριφέρειας και του «πυρήνα», καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιπλέον δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης για τις πλέον υπερχρεωμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Στο πλαίσιο αυτό, βλέπουν το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών στις 190 μονάδες βάσης έως τα τέλη του έτους.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία εκτινάχθηκε στο 7,8%, σε υψηλό άνω των 40 ετών τον Απρίλιο εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους και των διαταραχών στην αλυσίδα τροφοδοσίας. «Οι αγορές έχουν γίνει πολύ ευαίσθητες στα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ακόμη και νούμερα ελαφρώς υψηλότερα των προσδοκιών αρκούν για να πυροδοτήσουν προσδοκίες για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική», σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Aντουάν Μπουβέ.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο 0,90%, σε «απόσταση αναπνοής» από το υψηλό επταετίας, του 0,97%, που άγγιξε στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν τώρα μία επιτοκιακή αύξηση των 85 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ έως τα τέλη του έτους έναντι 80 μονάδων πριν ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Τροφοδοτώντας τις προσδοκίες αυτές, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φέρεται να δήλωσε την Τετάρτη ότι η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης θα τερματιστεί στις αρχές του τρίτου τριμήνου, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για επιτοκιακή αύξηση εντός του τρίτου τριμήνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr