Ερντογάν Στρασβούργο

Στην περιοχή Koenigshoffen, στα δυτικά της μητροπολιτικής περιοχής του Στρασβούργου, η οποία έχει περίπου 30.000 κατοίκους από την Ανατολία, οι άνθρωποι μιλούν και παζαρεύουν κυρίως στα τουρκικά. Αυτή η κοινότητα συχνά λειτουργεί ως ένα κλειστό κύκλωμα μεταξύ άπειρων τουρκικών ιδρυμάτων, ενώσεων και μέσων ενημέρωσης.

Και σ’ αυτό το κύκλωμα δύο ιδιαίτερα αδιαφανή ιδρύματα, το Ditib και το Milli Görüs, φαίνονται με την σειρά τους να λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για την τουρκική εξουσία – ήτοι, ως το «μακρύ χέρι» του Ερντογάν για να ελέγξει την τουρκική κοινότητα που βρίσκεται στο Στρασβούργο και να διεμβολίσει την γαλλική, αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Le Parisien: Οι πράκτορες της Τουρκίας στο Στρασβούργο

Το θέμα φέρνει στο φως  η εφημερίδα Le Parisien, την ώρα που οι γάλλοι βουλευτές ψηφίζουν – αυτή την εβδομάδα – το περίφημο νοσμοσχέδιο Μακρόν για τον «ισλαμικό αυτονομισμό».

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας, με τίτλο “Στρασβούργο: Πως ο Ερντογάν κινεί τα νήματα της τουρκικής κοινότητας», αναδεικνύει τον – τουλάχιστον περίεργο – ρόλο των δύο ιδρυμάτων και, ουσιαστικά, υποστηρίζει πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει «φυτέψει» σειρά πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών του στην τουρκική κοινότητα του Στρασβούργου.

«Από το 2014», επισημαίνει, «οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές στη χώρα καταγωγής τους. Και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε σχεδόν τα δύο τρίτα των ψήφων των ψηφοφόρων αυτών». Για να προσθέσει ότι «πολλοί από αυτούς τους ψηφοφόρους της τουρκικής διασποράς είναι ταυτόχρονα «πράκτορες που μπορούν να κινητοποιηθούν ανά πάσα στιγμή – που είναι έτοιμοι να κινητοποιήσουν και να αφυπνίσουν κόσμο σε καυτά θέματα, όπως η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων».

Ο Ερντογάν, τα λόμπι και οι ιμάμηδες

Ο επικεφαλής του τουρκικού τμήματος σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, Σαμίν Ανογκούλ τοποθετεί χρονικά την έναρξη αυτής της πρακτικής στην εποχή που το AKP, το κόμμα του Ερντογάν πήρε την εξουσία στην Τουρκία.

«Πριν, η κεντρική κυβέρνηση», επισημαίνει,  «ζητούσε από την διασπορά να μην ασχολείται με τις υποθέσεις άλλων χωρών. Τώρα, αντίθετα, εκείνο που ζητείται είναι η συγκρότηση λόμπι, φρουρών, και άτυπων πρεσβευτών».

Η Parisien γράφει ότι, το Στρασβούργο θεωρείται ένα είδος τουρκικής εμπροσθοφυλακής στην Γαλλία και την Ευρώπη.

Στην περιοχή Hautepierre, όπως επισημαίνει, το ίδρυμα Ditib έχει στην ιδιοκτησία του το τεράστιο συγκρότημα ενός πρώην εκπαιδευτικού κέντρου, το οποίο αγόρασε για 15 εκατομμύρια ευρώ το 2011.

Ο οργανισμός στεγάζει ένα τζαμί εκεί, μια ακαδημία που προορίζεται να εκπαιδεύει ιμάμηδες που στέλνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς και ένα μικρό κολέγιο-γυμνάσιο.

Το μεγαλύτερο τζαμί στην Ευρώπη

Σε μια άλλη περιοχή, μια ημι-βιομηχανική ζώνη, η ο οργανισμός Milli Görüs δημιουργεί ένα φαραωνικό έργο: αυτό του μεγαλύτερου τζαμιού στην Ευρώπη, που θα μπορεί να δέχεται 2.500 πιστούς σε ένα μεγάλο κτίριο οθωμανικού στυλ, και που οι δύο μιναρέδες του θα φθάνουν σε ύψος 36 μέτρων.

Οι σύνδεσμοί αυτών των δύο ιδρυμάτων με την εξουσία του Ερντογάν είναι τόσο προφανείς όσο και ασαφείς, επισημαίνεται στο άρθρο.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι τόσο το Ditib, όσο και το Milli Görüs, – αμφότερα μέλη του CFCM (Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας) –  αρνήθηκαν να υπογράψουν τον χάρτη του Ισλάμ της Γαλλίας, ο οποίος υποτίθεται ότι έχει σαφή θέση κατά του πολιτικού Ισλάμ.

Κοντά στο Ditib επίσης, βρίσκονται τα γραφεία του Κόμματος Ισότητας και Δικαιοσύνης. Αυτός ο «μακρινός ξάδερφος» του AKP  παρουσίασε μερικές δεκάδες ισλαμο -συντηρητικούς υποψήφιους στις τελευταίες βουλευτικές και νομαρχιακές εκλογές στη Γαλλία, και στη συνέχεια προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να φτιάξει και εθνική λίστα υποψηφίων για τις ευρωεκλογές του 2019.

Πηγή: economico.gr