Μια «παρενέργεια» που μπορεί να έχει τεράστια σημασία για το μέλλον φαίνεται ότι προκαλεί η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία και η κίνησή της να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των ρωσόφωνων περιοχών του Ντονμπάς.

«Πιο ενεργός διάλογος, αν η Ρωσία μας δώσει αφορμές»

Συγκεκριμένα, οι κινήσεις της Μόσχας φαίνεται ότι φέρνουν ακόμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ τη Φινλανδία, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Σάουλι Νιινίστο, μιλώντας με δημοσιογράφους σχετικά με την αξιολόγηση ασφαλείας για το κοινό έργο Φινλανδίας-Ρωσίας που αφορά το πυρηνικό εργοστάσιο στη βορειοδυτική Φινλανδία, δήλωσε ότι η Ρωσία κινδυνεύει με τις ενέργειές της στην Ουκρανία να ενισχύσει τη συζήτηση γύρω από μια πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο NATO.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει αν η ουκρανική κρίση έφερε το Ελσίνκι πιο κοντά στην ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά σημείωσε ότι αναζωογόνησε τη συζήτηση στη σκανδιναβική χώρα. «Εχουμε έναν ενεργό διάλογο για την είσοδο στο NATO και θα γίνει σίγουρα πιο ενεργός αν η Ρωσία μας δώσει αφορμές. Δεν μπορώ να πω αν βρισκόμαστε πιο κοντά» σε μια ένταξη. «Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο ίδιος.

Ζήτημα με το πυρηνικό εργοστάσιο

Το Ελσίνκι έσπευσε το βράδυ της Δευτέρας να καταδικάσει την αναγνώριση από την Μόσχα των αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Η Φινλανδία «υποστηρίζει σφόδρα την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό», είπε ο Νιινίστο. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει για το πιθανό αποτέλεσμα της αξιολόγησης που αφορά την κατασκευή του κοινού έργου και πρόσθεσε ότι η φινλανδική κυβέρνηση θα λάβει την τελική απόφαση για το αν θα δοθεί κατασκευαστική άδεια.

Το εργοστάσιο είναι ένα κοινό έργο ανάμεσα σε μια κοινοπραξία φινλανδικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και σε μια θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosatom, η οποία έχει το 34%. Η Φινλανδία προετοιμάζει το έργο εδώ και δέκα χρόνια, οκτώ εκ των οποίων με εταίρο τη Ρωσία. Όπως είπε ο Νιινίστο, η ΕΕ θα λάβει απόφαση για την πρώτη σειρά κυρώσεων ως απάντηση στην κίνηση του προέδρου Πούτιν να αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία. H Φινλανδία και η Ρωσία έχουν μεταξύ τους σύνορα μήκους 1,340 χιλιομέτρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr