Σε συνομιλίες με το ΔΝΤ για τη συνομολόγηση ενός νέου προγράμματος χρηματοδότησης φαίνεται πως βρίσκεται η Αργεντινή, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μιλέι.

Αν και ο υπουργός Οικονομίας της χώρας διαψεύδει κάθε συζήτηση με το Ταμείο και το ΔΝΤ δηλώνει ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες ενός προγράμματος, η καταφυγή στον χρηματοδοτικό οργανισμό φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να εξασφαλιστεί ρευστότητα που θα επιτρέψει την έξοδο της Αργεντινής από τα capital controls.

Όπως γράφει το Bloomberg, το Ταμείο πιέζει την κυβέρνηση να αφήσει το νόμισμα να υποτιμηθεί γρηγορότερα και να διατηρήσει τα επιτόκια πάνω από τον πληθωρισμό, που σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 250%. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο αρνήθηκε ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις με το Ταμείο προς το παρόν, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο δανειστής με έδρα την Ουάσιγκτον είναι «ανοιχτός να διερευνήσει ένα νέο πρόγραμμα».

Ο Μιλέι, σχολιάζει το οικονομικό πρακτορείο, βρίσκεται υπό πίεση λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας, καθώς η οικονομία συρρικνώνεται και οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται. Η Αργεντινή οφείλει ήδη στο ΔΝΤ περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια, κληρονομιά ενός προηγούμενου προγράμματος που εκτροχιάστηκε.

Συνομιλίες με το ΔΝΤ

Αξιωματούχοι της Αργεντινής συναντήθηκαν με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα την Τετάρτη στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Σάο Πάολο. Η Γκιτά Γκοπίνατ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, είχε συνάντηση με τον Μιλέι στο Μπουένος Άιρες την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο μιλώντας σε δημοσιογράφους αρνήθηκε ότι υπήρξαν συζητήσεις για συνομολόγηση ενός νέου προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί γεγονός ότι οι επιλογές του Μιλέι στενεύουν καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα διογκούμενο κύμα αντίστασης από τα εργατικά συνδικάτα της Αργεντινής και το Κογκρέσο, που παλεύουν να μπλοκάρουν τις επιθετικές περικοπές δαπανών που βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας του.

Εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Μπουένος Άιρες, θα πρόκειται για το 23ο πρόγραμμα που θα χορηγηθεί στην πολύπαθη Αργεντινή. Όλα τα προηγούμενα απέτυχαν να οδηγήσουν την οικονομία της χώρας σε βιώσιμη πορεία. Ο Μιλέι κληρονόμησε το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ από τον προκάτοχό του Αλμπέρτο Φερνάντες, η κυβέρνηση του οποίου έχανε συστηματικά τους στόχους που έθετε το σχέδιο. Το ΔΝΤ ωστόσο ενέκρινε εξαιρέσεις και συνέχιζε να εκταμιεύει χρήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr