Με τις επιστολές που η Ελλάδα απέστειλλε στον ΟΗΕ αποκρούοντας την επιχειρηματολογία της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών απαντά η Αθήνα στις νέες εξωφρενικές προκλήσεις της Άγκυρας.

Την ώρα που ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέτει εκ νέου ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισαν ότι η Ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον γ.γ. του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας. Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον γ.γ. του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στην Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος επισκέπτεται το Μαυροβούνιο, μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της χώρας, Ράνκο Κριβοκάπιτς, σημείωσε με νόημα ότι «οι αναθεωρητικές δυνάμεις, οι αναθεωρητικές νοοτροπίες δεν έχουν ρόλο και θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Οι αναθεωρητικές προσπάθειες δημιουργούν τραγωδίες, το βλέπουμε καθαρά στην Ουκρανία. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην περιοχή μας, δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Νίκος Δένδιας προσέθεσε ότι «η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας, είναι μια μη αναθεωρητική δύναμη. Είναι μια δύναμη η οποία το μόνο που εκπέμπει είναι φιλία και διάθεση συνεργασίας», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «είναι, όμως, μια δύναμη η οποία αρνείται απόλυτα τις οποιεσδήποτε απειλές, ιδίως απειλές πολέμου (casus belli) εναντίον μας, οι οποίες πραγματικά δεν έχουν καμία θέση, όχι μόνο στο λεξιλόγιο, αλλά και στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η Ελλάδα ορίζει ως μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων της εξωτερικής της πολιτικής την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», ενώ υπογράμμισε πως «η Ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια». Υπογράμμισε, δε, ότι «βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες σε αυτή την πορεία. Όμως, πρέπει τα Δυτικά Βαλκάνια να μείνουν προσηλωμένα στην ευρωπαϊκή πορεία τους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr