Η Κομισιόν προτείνει υποχρεωτικό κόφτη στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Η Αθήνα δεν συμφωνεί με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση κατά 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σήμερα το μεσημέρι. Ο κ. Οικονόμου επικαλέστηκε τις προτάσεις, που έχει κάνει εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανακούφιση από τις άνευ προηγουμένου ενεργειακές ανατιμήσεις, οι οποίες, όπως είπε, προσφέρουν λύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόκειται να προτείνει υποχρεωτική μείωση στην κατανάλωση αερίου κατά 15% τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα (26/7). Η πρόταση αναμένεται να αντιμετωπίσει ισχυρές αντιστάσεις ειδικά από τις χώρες του Νότου, που έχουν αυξήσει τις εισαγωγές τους σε υγροποιημένο αέριο (LNG) και δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο ανάγκης περιορισμού της κατανάλωσης (rationing).

Θετικά διακείμενο στην πρόταση Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να είναι το Βερολίνο, όπου η ανησυχία για την επάρκεια εφοδιασμού της βιομηχανίας έχει κορυφωθεί. Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν στη σημερινή συγκυρία την αντιστροφή των συσχετισμών της κρίσης χρέους, με τη Γερμανία να είναι πλέον ο αδύναμος κρίκος και να ζητεί αλληλεγγύη από την υπόλοιπη Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της υπερβολικής της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που προβάλλουν σοβαρές αντιδράσεις στο προωθούμενο σχέδιο υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου με απόφαση της Επιτροπής και αναμένεται να δώσει μάχη και στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της 26ης Ιουλίου. Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Turkish Stream δεν έχουν διαταραχθεί, διαθέτει σημαντικές ποσότητες αερίου μέσω του Tap και έχει προβλέψει για την έλευση αυξημένων φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα, παράγοντες που δεν δημιουργούν άμεσο πρόβλημα εφοδιασμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr