O Καγκελάριος Σολτς αναμένεται σήμερα το μεσημέρι, κατά την κοινή συνέντευξη του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει μια χειρονομία εντυπώσεων στηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά, με ” σπονδή” στο διεθνές δίκαιο και την καλή γειτονία συμμάχων.
Η Αθήνα εκτιμά ότι η γερμανική ηγεσία σταδιακά έχει μετακινηθεί από μια αρχική διάθεση τήρησης ίσων αποστάσεων και πλέον οι τοποθετήσεις τόσο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών όσο και της καγκελαρίας είναι υπέρ των ελληνικών θέσεων. Και αυτό … παρά το γεγονός ότι στα γερμανικά ναυπηγία θα “χτίσουν” τα υποβρύχια που έχει παραγγείλει η Άγκυρα. Business is business.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πάντως ότι το Βερολίνο ευθυγραμμίζεται με την Ουάσιγκτον ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ένα «ουκρανικό σενάριο» στο Αιγαίο.
Η ατζέντα των συνομιλιών
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και από τις δύο πλευρές, στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τις διμερείς επαφές των δύο χωρών αλλά και τις προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ε. Ε., καθώς και οι διεθνείς και περιφερειακές κρίσεις που στη δεδομένη συγκυρία λειτουργούν καταλυτικά.
Ετσι, κεντρικό ζήτημα είναι το ενεργειακό, σε δύο κατευθύνσεις: στην αναζήτηση κοινού βηματισμού και πειστικών απαντήσεων από την Ε.Ε. για την κρίση. Από ελληνικής πλευράς υπογραμμίζεται ότι το ζήτημα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλους και θεωρούν ότι το Βερολίνο, παρά την αρνητική τοποθέτησή του στην πρόταση για πλαφόν στις τιμές αερίου, έδειξε διατεθειμένο να ακούσει εναλλακτικές.
Η δεύτερη διάσταση του ενεργειακού αφορά τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας για αξιοποίηση των ΑΠΕ και το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τις εναλλακτικές που υπάρχουν απέναντι στην εξάρτηση από το αέριο.
Κεντρικό ζήτημα στις συνομιλίες θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προκλήσεις για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ανάμεσά τους και η στάση της Τουρκίας.
Οι συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας
Ερώτημα παραμένει αν θα προχωρήσουν σε αυτή την επίσκεψη οι νέες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος – Γερμανίας. Οι συμφωνίες αυτές, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας, αφορούν στην αγορά νέων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) KF 41 Lynx και την αναβάθμιση παλαιών (Leopard).
- Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Lynx KF-41, το πιο σύγχρονο μοντέλο που κατασκευάζει η γερμανική Rheinmetall, με μεγάλη ισχύ πυρός, πανίσχυρη θωράκιση, υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικά βοηθήματα και εμβέλεια δράσης μεγαλύτερη των 500 χλμ.
Πηγές κάνουν μάλιστα λόγο για αγορά 205 ΤΟΜΑ Lynx συνολικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ, που θα συνοδεύεται και από συμφωνία με τον έτερο κολοσσό της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας Kraus-Maffei-Wegman (ΚΜW) για τον εκσυγχρονισμό των Leopard (προϋπολογισμού 571 εκατ. ευρώ).
Συζητήσεις για μεταφορά της γραμμής παραγωγής του Lynx στην Ελλάδα
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι πληροφορίες περί πρότασης της Rheinmetall για μεταφορά της γραμμής παραγωγής του Lynx στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ πρόσφατο ρεπορτάζ της Welt με την υπογραφή του Γκέρχαρντ Χέγκμαν, αναφερόταν σε σχέδιο συμπαραγωγής αρμάτων μάχης Leopard της ΚΜW με τη ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Mytilineos.
- Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας και μια πολύπλοκη εκστρατεία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων, ένα μεγάλο έργο βρίσκεται τώρα στα σκαριά. Πρόκειται για τη δυνατότητα πρόσθετης συμπαραγωγής ή εκσυγχρονισμού εκατοντάδων παλαιότερων αρμάτων μάχης Leopard στην Ελλάδα».
Σε ερώτηση της WELT, η KMW «ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με τη ΜΕΤΚΑ, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες». Μια λιτή δήλωση από τον εξοπλιστικό όμιλο του Μονάχου, συνεχίζει το δημοσίευμα, αναφέρει μόνο ότι «οι συζητήσεις αφορούν το Leopard 1A5 και το Leopard 2 ενώ σχέδια για παραγωγή του χαλύβδινου σκάφους των αρμάτων μάχης βρίσκονται υπό συζήτηση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων Leopard ή ακόμη για μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής από τη Γερμανία στην Ελλάδα».


Πηγή: economico.gr