Μητσοτάκη Αίγυπτο

Ένας κρίσιμος μήνας ξεκινάει από σήμερα για την κυβέρνηση στο πεδίο των διπλωματικών σχέσεων. Στην αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου αφενός να μεταδώσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αφετέρου να “σφίξει” τον κλοιό γύρω από την Τουρκία.

Η σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αίγυπτο

Η αρχή γίνεται με τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Κάϊρο, αφού και την περασμένη άνοιξη, είχε μεταβεί στη χώρα, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός, επιδιώκει να αξιοποιήσει προς όφελος της Αθήνας την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο και να μειώσει την αποτελεσματικότητα της πίεσης που ασκεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για βελτίωσή τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο της εντεινόμενης και πολυεπίπεδης κρίσης στην «γειτονιά» της Μεσογείου, θα υπογραμμισθεί εκ νέου η ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι συναντήσεις που θα έχει 

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και  με τον πρωθυπουργό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπουλί.

Το απόγευμα,  θα επισκεφτεί την κατοικία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια, όπου θα συναντηθεί με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας δεν θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, καθώς θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Λατινική Αμερική, καθώς και το Ιράκ, με τον υπουργό Εξωτερικών του οποίου προβλέπεται γεύμα εργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναμένεται, επίσης, να υιοθετηθούν νέες κυρώσεις για τη Λευκορωσία μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός θα συμμετάσχει σε πρωινό εργασίας, στο περιθώριο του Συμβουλίου, με την ηγέτη της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης, κα Τσιχανούσκαγια.

Κρίσιμο το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο που ακολουθεί

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Κάϊρο και την Αλεξάνδρεια εντάσσονται στο ευρύτερο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου εν όψει και της Συνόδου Κορυφής των 27, όπου θα βρεθεί για μία ακόμη φορά στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκφράσει το μεγάλο του ενδιαφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και θα ξεκαθαρίσει εκ νέου ότι βασική προϋπόθεση για την οποιαδήποτε συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αποτελεί η τήρηση των προϋποθέσεων που ορίστηκαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου.

Ένα ακόμα από τα θέματα που θα τεθούν και το οποίο άπτεται των άμεσων ενδιαφερόντων της ελληνικής πλευράς είναι το ζήτημα της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Η Βόρεια Μακεδονία παρ’ όλη την υποστήριξη που λαμβάνει από την Αθήνα για την είσοδό της στην Ένωση μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αντιμετωπίζει την έντονη αντίδραση από πλευράς Βουλγαρίας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να υπάρξουν ρηξικέλευθες αποφάσεις για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ιράκ

Λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί αρχικά τη Βαγδάτη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου αρχικά είχε προγραμματιστεί να επισκεφτεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αλλά τελικά δεν κατέστη τελικά εφικτό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr