Ευρώπη AUCUS

Πλήρη αιφνιδιασμό και αμηχανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκαλεί η ανακοίνωσης της τριμερούς στρατηγικής συμφωνίας ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας καθώς οι Βρυξέλλες δεν είχαν ενημερωθεί για τη συμμαχία «AUKUS».

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, με τις εξελίξεις, πάντως, να δημιουργούν και πάλι ίχνη «περιθωροποίησης» της Ε.Ε. στη διεθνή στρατηγική σκακιέρα.

Δεν είχε ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση

Όπως δήλωσε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε για το σύμφωνο ασφαλείας ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βρετανίας και βρισκόμαστε σε επαφές για να αναλύσουμε καλύτερα αυτήν την συμμαχία»

Ο Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα τη στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού.

«Η ανάλυση της κατάστασης και η αποτίμηση των συνεπειών αυτής της συμμαχίας θα πραγματοποιηθούν κατά την προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο» πρόσθεσε ο κ. Στάνο.

Πάντως, η Κομισιόν τήρησε επιφυλακτική στάση απέναντι στο τριμερές σύμφωνο. Σε ερώτηση σχετικά με την οργή της Γαλλίας για την ακύρωση του συμβολαίου με την Αυστραλία για την κατασκευή υποβρυχίων και τις συνέπειες στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Αυστραλία για την συνομολόγηση συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στις συνομιλίες και στις σχέσεις με την Αυστραλία».

Η “ινδο-ειρηνική” στρατηγική

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε πως το σύμφωνο των τριών σηματοδοτεί ακόμη πιο έντονα την ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σε μια περιφέρεια στρατηγικού ενδιαφέροντος. «Μια ισχυρή ινδο-ειρηνική στρατηγική είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ», έγραψε στο Twitter.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr