Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από τη citigroup

Πρόβλεψη πως ο οίκος Moody’s θα δώσει τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα κάνει η Citigroup.

Yπενθυμίζεται πως στις 22 Σεπτεμβρίου ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, ωστόσο, διατήρησε τη χώρα ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές των διεθνών τραπεζών, εκτιμούν πως και η Fitch Ratings, την 1η Δεκεμβρίου, θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, κάτι που θα επιτρέψει ως το τέλος του έτους τα ελληνικά ομόλογα να γίνονται αποδεκτά σε δύο εκ των τριών βασικών δεικτών αναφοράς, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διεύρυνση της επενδυτικής τους βάσης και την οικονομία γενικότερα.

Τον Απρίλιο του 2010 η Moody’s ήταν ο τελευταίος οίκος που υποβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο κατά τέσσερις βαθμίδες σε μία μέρα, στέλνοντάς το στην κατηγορία των «σκουπιδιών», σηματοδοτώντας έτσι και μια χαμένη δεκαετία για τη χώρα.

Σύμφωνα με τη Citigroup, η Moody’s, μετά και την πρόσφατη διπλή αναβάθμισή της, αναμένεται τους επόμενους εννέα μήνες να δώσει και πάλι τελευταία από τους «τοπ 4 οίκους» (DBRS, Moody’s, S&P και Fitch) που είναι σήμερα αποδεκτοί από το ευρωσύστημα το στάτους του «investment grade» στην Ελλάδα, η οποία θα είναι και η μόνη χώρα της ευρωζώνης που θα αναβαθμιστεί για την περίοδο αυτή, βάζοντας οριστικό τέλος σε μια περίοδο που χαρακτηριζόταν ως «ειδική περίπτωση» κράτους με τον χαμηλότερο βαθμό αξιοπιστίας στην ευρωζώνη. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά μάλιστα πως οι αναβαθμίσεις τα επόμενα 2-4 χρόνια θα συνεχιστούν για την ελληνική οικονομία.

Ανεβαίνει το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη

Το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης σημείωνε άνοδο τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να παίρνουν ανάσα μετά την υποχώρηση του bund σε χαμηλό επτά εβδομάδων που πυροδοτήθηκε από την τιμολόγηση των αγορών για μείωση των επιτοκίων έως και 100 μονάδες βάσης μέχρι τα τέλη του 2024. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σημειώνει τώρα άνοδο 5 μονάδων βάσης στο 2,69%, αφού κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων πέντε μηνών, κλείνοντας την Παρασκευή στο 2,629%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε πάντως στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011, στο 3,024%. Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας πάντως υποχωρεί αντίθετα στο ρεύμα στο 3,96%, καθώς οι επενδυτές διαβλέπουν νέες αναβαθμίσεις. Τα βραχυπρόθεσμα προθεσμιακά επιτόκια ευρώ Δεκεμβρίου της ΕΚΤ ήταν τελευταία στο 2,97%, υποδηλώνοντας επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων γύρω στο 3,1% μέχρι το τέλος του έτους από 4% που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr