Η Citigroup

Στα 65 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά και στα 45 δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, βλέπει την τιμή του πετρελαίου η Citigroup, στην περίπτωση μιας ύφεσης που θα καταστρέψει τη ζήτηση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Citi, η υπόθεση αυτή βασίζεται στην απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ και ενδεχόμενης μείωσης των επενδύσεων σε πετρέλαιο.

Και αυτό , ενώ με ισχυρές απώλειες που οδηγούν τις τιμές μετά από καιρό κάτω από τα 100 δολάρια διαπραγματεύονταν χθες Τρίτη τα συμβόλαια του πετρελαίου.

Ειδικότερα, το Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου κινείται με απώλειες 11,9 δολαρίων ή 10,4% και βλέπει την τιμή του να υποχωρεί στα 101,6 δολάρια το βαρέλι.

Παρομοίως, το αμερικανικό αργό WTI παραδόσεως Αυγούστου σημειώνει βουτιά 9,5% ή 10,4 δολαρίων και πλέον έχει χάσει τα 100 δολάρια κινούμενο στα 98,02 ανά βαρέλι.

Σημειώνεται άλλωστε ότι και τα δύο συμβόλαια του πετρελαίου ολοκλήρωσαν τον Ιούνιο πτωτικά, διακόπτοντας το ανοδικό σερί έξι μηνών καθώς οι φόβοι για επερχόμενη ύφεση.

Σημειώνεται ότι το αργό τύπου Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς της τιμής του πετρελαίου, διαπραγματευόταν την περασμένη εβδομάδα πάνω από τα 113 δολάρια το βαρέλι.

“Σε ένα σενάριο ύφεσης με αυξανόμενη ανεργία, πτωχεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα εμπορεύματα θα ακολουθήσουν την πτωτική καμπύλη κόστους το οποίο θα ξεφουσκώσει και τα περιθώρια κέρδους θα περάσουν σε αρνητικό έδαφος οδηγώντας σε περικοπές της προσφοράς”, επισήμαναν οι αναλυτές της Citi.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαισιόδοξη εκτίμηση της Citi είναι μία από τις λίγες για την αγορά πετρελαίου, όταν άλλες επενδυτικές όπως η Goldman έχουν ορίσει την πρόβλεψη της τιμής στα 140 δολάρια, ενώ η JPMorgan έκανε εφιαλτική εκτίμηση έως και τα 380 δολ. το βαρέλι.

Το outlook της Citi συγκρίνει την τρέχουσα αγορά ενέργειας με τις ενεργειακές κρίσεις της δεκαετίας του 1970, ωστόσο στην παρούσα φάση οι οικονομολόγοι της τράπεζας δεν αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα βυθιστούν σε ύφεση.

“Για το πετρέλαιο, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση πετρελαίου γίνεται αρνητική μόνο στις χειρότερες παγκόσμιες υφέσεις”, ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε χτεσινό τους σημείωμα. Αλλά όπως προσθέτουν οι ίδιοι, “οι τιμές του πετρελαίου όμως πέφτουν σε όλες τις υφέσεις στο οριακό κόστος”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr