Η Δανία πετάει τις μάσκες και τα υγειονομικά πιστοποιητικά

Από αυτό το Σαββατοκύριακο η ζωή στην Δανία είναι ξανά – πραγματικά – κανονική. Την Παρασκευή εκδόθηκε η κυβερνητική απόφαση με την οποία ήρθησαν όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού – δηλαδή, τέλος οι μάσκες και η επίδειξη υγειονομικών πιστοποιητικών, τέλος η τηλεεργασία και επιστροφή στην καθημερινότητα σε πλήρη λειτουργία.

Τα γραφεία των επιχειρήσεων στην Δανία λειτουργούν πλέον κανονικά, ενώ στις συναυλίες μετέχουν πια δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι: Χθες, Σάββατο διοργανώθηκε συναυλία με 50.000 θεατές, η πρώτη αυτού του μεγέθους σε όλη την Ευρώπη. Στις 4 Σεπτεμβρίου η Live Nation είχε οργανώσει ένα φεστιβάλ με τίτλο «επιστροφή στη ζωή», με 15.000 θεατές στην Κοπεγχάγη.

Τέλος οι μάσκες – καταργείται το υγειονομικό πάσο

Το υγειονομικό πάσο, που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο ως προϋπόθεση του ανοίγματος της Δανίας, από την 1η Σεπτεμβρίου ήταν υποχρεωτικό μόνο για την είσοδο στα νυχτερινά κέντρα και από αυτό το Σαββατοκύριακο αίρεται και αυτή η υποχρέωση.

«Στόχος μας είναι η ελεύθερη κυκλοφορία. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι ο ιός θα κυκλοφορεί και ότι θα βρίσκει όσους δεν είναι εμβολιασμένοι», δήλωσε η επιδημιολόγος Λόνε Σίμονσεν, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ροσκίλντε.

Εμβολιασμένο το 96% των Δανών άνω των 65 ετών

Η Δανία έχει την πολυτέλεια να ρισκάρει αυτό το μεγάλο πείραμα διότι έχει κι ένα από τα υψηλότερο ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο: το 73% των 5,8 εκατομμυρίων Δανών είναι πλέον πλήρως ανοσοποιημένοι, όπως και το 96% όσων είναι άνω των 65 ετών.

«Αν ο ιός δεν αποτελεί πλέον απειλή για την κοινωνία, αυτό ισχύει μόνο χάρη στο εμβόλιο», τόνισε η Σίμονσεν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ευρώπης, μία από τις ιδιαιτερότητες της σκανδιναβικής χώρας ήταν η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχών και του πληθυσμού σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Η σχέση εμπιστοσύνης

«Όπως πολλές χώρες, η Δανία σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας εφάρμοσε κοινωνικά μέτρα και μέτρα δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης. Ομως παράλληλα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους και τις κοινότητες ώστε να ακολουθήσουν με δική τους θέληση τις συστάσεις της κυβέρνησης», επεσήμανε η Κάθριν Σμόλγουντ, αρμόδια για τις έκτακτες καταστάσεις του ΠΟΥ Ευρώπης.

Με περίπου 500 νέα κρούσματα καθημερινά και το ποσοστό επιπολασμού του ιού στο 0,7 οι αρχές της Δανίας εκτιμούν ότι η επιδημία είναι υπό έλεγχο.

Ο υπουργός Υγείας της Δανίας Μάγκνους Χοίνικε διαμήνυσε, πάντως,  στα τέλη Αυγούστου ότι η κυβέρνηση «δεν θα διστάσει να αντιδράσει άμεσα, αν η πανδημία απειλήσει ξανά τις βασικές λειτουργίες της κοινωνίας».

Για τις αρχές, η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να συνοδεύεται με τον αυστηρό σεβασμό στα μέτρα υγιεινής και απομόνωσης των ασθενών.

Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι η κατάσταση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει κρίσιμη και τονίζει ότι χρειάζεται επαγρύπνηση.

«Κάθε χώρα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση για το αν και όταν αλλάξει η επιδημιολογική κατάσταση», προειδοποίησε η Σμόλγουντ.

Τρίτη δόση εμβολίου για τους πιο ευάλωτους

Οι αρχές της Δανίας θα παρακολουθούν στενά τον αριθμό των νοσηλειών ασθενών με covid-19, λιγότερες από 130 αυτή τη στιγμή, και θα προχωρά στη διεξαγωγή τεστ για να ελέγχει την εξέλιξη της επιδημίας. Εξάλλου από την περασμένη εβδομάδα οι πιο ευάλωτοι πολίτες μπορούν να λάβουν τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου.

«Μέχρι στιγμής τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού σέβονται την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο, όμως αν εμφανιστούν άλλα στελέχη που δεν καλύπτονται από τα εμβόλια, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας», επεσήμανε η Σίμονσεν.

Για τον Κρίστιαν Νέντεργκααρντ, ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Κοπεγχάγη, την ώρα που γιορτάζεται η επιστροφή στην κανονικότητα «η κατάσταση παραμένει περίπλοκη».

«Κάποιοι θα ξεχάσουν γρήγορα τον κορονοϊό, όμως άλλοι όχι και για την εστίαση είναι σίγουρα μια περίοδος που άλλαξε τα δεδομένα. Ο κλάδος θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα γίνει πιο ανθεκτικός», εξήγησε.

Προκειμένου να εισέλθει κάποιος στη Δανία χρειάζεται να παρουσιάσει υγειονομικό πάσο ή/και αρνητικό τεστ, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα αεροδρόμια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr