Η DBRS αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒ από ΒΒ (low) και μάλιστα με θετικό οutlook. Αυτό μετά την ίδια αξιολόγηση που επεφύλαξε ο οίκος Fitch και ενώ έρχεται στις 22 Οκτωβρίου η αξιολόγηση της Standard & Poor’s και στις 19 Νοεμβρίου του οίκου Moody’s.
Οπως αναφέρει η DBRS, η αναβάθμιση αντανακλά τη θετική του εκτίμηση για τις δημοσιονομικές και οικονομικές εξελίξεις πριν την πανδημία, κάτι που ενίσχυσε την ανθεκτικότητα στη διαχείριση των τρεχουσών προκλήσεων.
Η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση της χώρας πριν την πανδημία και τα σημαντικά μαξιλάρια ρευστότητας έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση δημοσιονομικό χώρο για να περιορίσει τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης με μέτρα στήριξης.
Ισχυρή η ανάκαμψη το 2021
Παρά την αυξημένη εξάρτηση από τον τουρισμό, η πτώση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020 ήταν ηπιότερη των προβλέψεων, θέτοντας τις βάσεις για μια ισχυρή ανάκαμψη μέχρι στιγμής το 2021. Επιπροσθέτως, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των τραπεζικών NPLs.
Η θετική τάση στην αξιολόγηση αντανακλά την εκτίμηση της DBRS ότι οι οικονομικές προοπτικές της χώρας έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Παρά την κρίση, η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να υλοποιεί την ατζέντα δομικών μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, βελτιώνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές.
Ηδη καταγράφονται ισχυρά σημάδια ανάκαμψης. Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 16,2% το δεύτερο τρίμηνο, οδηγώντας σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 6,9% το πρώτο εξάμηνο, με προσδοκίες ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερη και στο σύνολο του 2021. Επιπλέον, τα στοιχεία από τις διεθνείς πτήσεις δείχνουν ότι παρά το αδύναμο ξεκίνημα, ο τουριστικός κλάδος καταγράφει ισχυρές επιδόσεις το τρίτο τρίμηνο.
Η Ελλάδα επίσης αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς θα λάβει 30,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια ως το 2026, όντας από τους πλέον ωφελημένους σε αναλογία και με το ΑΕΠ της. Η επιτυχής υλοποίηση του εθνικού σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητα αποτελεί ένα ανοδικό ρίσκο για την οικονομία.


Πηγή: economico.gr