Ο Γιώργος Στάσσης παρουσίασε στους επενδυτές  ένα φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ φιλοδοξεί να διαδραματίσει σημαντικούς ρόλους και στις τηλεπικοινωνίες, να δώσει έμφαση στις ΑΠΕ και να επιτύχει λειτουργική κερδοφορία EBITDA 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2023, σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε η διοίκηση της επιχείρησης στο πλαίσιο του Investor Day.

Ως προς την προέλευση των EBITDA ύψους 1,1 δισ. ευρώ, αυτά θα είναι κατά 42% από το δίκτυο διανομής, 41% από τις πωλήσεις λιανικής ρεύματος και άλλων ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών, 11% από τη συμβατική παραγωγή και 3% από τις ΑΠΕ.

Φιλόδοξο το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ 2021 – 2023

Ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης παρουσίασε στους επενδυτές  ένα φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ για την τριετία 2021 – 2023:

  • Ανάμεσα στους στόχους της διοίκησης για τον μετασχηματισμό της εταιρίας περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε η ΔEΗ να εξελιχθεί σε εθνικό πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χονδρική αγορά.
  • Η ΔEΗ σκοπεύει να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα κεφάλαια τα 1,4 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για την αναβάθμιση και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής.
  • Επιπλέον, η ΔΕΗ θα δώσει έμφαση σε πιο πελακτοκεντρική προσέγγιση με σύγχρονα προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας και παροχή άλλων ενεργειακών υπηρεσιών αν και το μερίδιο της θα υποχωρήσει στο 54% το 2023 από 64% σήμερα.
  • Προβλέπεται επίσης μείωση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 54% μέχρι το 2023 και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 62%, με αύξηση κατά 1,3 TWh της παραγωγής ΑΠΕ.
  • Θα υλοποιηθούν επενδύσεις 1,4 δισ. ευρώ στα δίκτυα ενώ θα εγκατασταθούν 1000 σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε 2 με 3 χρόνια.
  • Οι συνολικές επενδύσεις που θα γίνουν μέχρι το 2023 φτάνουν τα 3,4 δισ. ευρώ. Από το συνολικό ύψος των επενδύσεων το 34% θα αφορά στις ΑΠΕ, το 21% τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το 42% τη διανομή και το 3% άλλους τομείς.

Πηγή: economico.gr