Η

Η “διπλή κρίση” με την οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις λόγω της διετούς αναμέτρησης με την πανδημία του κοροναϊού και τώρα με τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, οδηγεί την κυβέρνηση στην αναζήτηση διευκολύνσεων.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, στο τραπέζι υπάρχουν διάφορα σενάρια, τα οποία, ωστόσο, θα πρέπει να συζητηθούν και με τους θεσμούς, πριν οριστικοποιηθούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ αυτών, βρίσκονται το περαιτέρω κούρεμα έως και μηδενισμό των οφειλών από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Υπενθυμίζεται ότι το βελτιωμένο πλαίσιο της Ε.Ε. ορίζει ότι τα μέτρα μπορούν να μετατραπούν σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως επιχορηγήσεις.

Δηλαδή, το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, ορίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να “δωρίσει” τα ποσά στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες εφόσον το επιθυμεί.

Τί σημαίνουν επί της ουσίας τα σενάρια που εξετάζονται 

Επί της ουσίας τα 8,3 δισ. ευρώ των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να γίνουν μη επιστρεπτέα στο σύνολό τους.

Τα σενάρια

  1. Να χαριστεί το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης. Επίσης, το σενάριο αυτό προβλέπει τη μείωση των ποσών που πρέπει να επιστρέψουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που πρέπει να επιστραφεί από τα 3 δισ. ευρώ περίπου θα περιορισθεί στα 1,5 δισ. ευρώ ενδεχομένως και σε χαμηλότερα επίπεδα.
  2. Καμία επιχείρηση από τις 700.000 περίπου δεν θα επιστρέψει ούτε ένα ευρώ από το δάνειο των 8,3 δισ. ευρώ.

Αν και οι επιχειρήσεις έχουν ακόμα διαθέσιμα στο τραπεζικό σύστημα τα οποία προέρχονται από τα 40 και πλέον δισ. ευρώ που διέθεσε η κυβέρνηση για να βοηθήσει την οικονομία, ωστόσο, θα σπαταληθούν τόσο για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά κυρίως για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

 Το τρίτο σενάριο: Ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος 

Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, το αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης δεν φαίνεται μόνο στο σούπερ μάρκετ και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά, από την αρχή της αλυσίδας και τις παραγόμενες πρώτες ύλες.

3. Το τρίτο σενάριο προβλέπει τόσο τη μείωση των ποσών που θα επιστραφούν όσο και τη μετάθεση του χρόνου έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Εκτός από τη δυνατότητα που παρέχει το πλαίσιο για μηδενισμό της επιστρεπτέας, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει εντός του 2022 και σε νέες επιστρεπτέες προκαταβολές – σενάριο το οποίο, πάντως, δεν φαίνεται να έχει σοβαρές πιθανότητες υλοποίησης.

Που προσβλέπει η κυβέρνηση 

Όπως προκύπτει από την έκτη τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου “τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο τροποποίησης των υφιστάμενων μέτρων ενίσχυσης που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή βάσει του προσωρινού πλαισίου, προκειμένου να παραταθεί η περίοδος εφαρμογής τους έως τις 30 Ιουνίου 2022, να καταστεί δυνατή η αναδιάρθρωση ή η μετατροπή ορισμένων μέσων έως τις 30 Ιουνίου 2023, να εισαχθούν νέα μέτρα για τη στήριξη των επενδύσεων προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάκαμψης έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 ή νέα μέτρα για τη στήριξη της φερεγγυότητας έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού των υφιστάμενων μέτρων που έχουν εγκριθεί υπό το πρίσμα του τμήματος 3.12 ή εισαγωγής άλλων τροποποιήσεων για την ευθυγράμμιση των μέτρων αυτών με το προσωρινό πλαίσιο, όπως τροποποιείται με την παρούσα ανακοίνωση.

Τούτο μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ειδική προσαρμογή νέων ή υφιστάμενων καθεστώτων ενίσχυσης σε τομείς που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση σε συγκεκριμένα κράτη μέλη εντός των ορίων του τροποποιημένου πλαισίου”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr