Η δημοσκοπική ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ

Δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα δίνουν αξιοσημείωτη αύξηση στα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής – δίνουν όμως και ασαφή εικόνα τόσο ως προς την πραγματική δυναμική του κόμματος όσο και ως προς την έκβαση της μάχης γα την ηγεσία λόγω της συγκυρίας στην οποία διεξήχθησαν.

Οι δημοσκοπήσεις της Pulse και της GPO

Η μία δημοσκόπηση, εκείνη της GPO, δίνει το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στο 7,1% από 6% που ήταν στην αντίστοιχη μέτρηση του Οκτωβρίου. Στην ίδια έρευνα η ΝΔ συγκεντρώνει 35,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,5%, το ΚΚΕ 5,8% , η Ελληνική Λύση 3,5%, το ΜέΡΑ25 2,9%, οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,8% και η Δημιουργία 1,1%.

Η δεύτερη δημοσκόπηση, εκείνη της Pulse στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων δίνει στο ΚΙΝΑΛ ποσοστό 8,5%. Δίνει επίσης προβάδισμα 12 μονάδων στην ΝΔ με ποσοστό 36,5%, έναντι το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,5%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜέΡΑ25 3%.

Στην ακριβώς προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής ήταν 6,5%.

Η απώλεια Γεννηματά και η φόρτιση

Δύσκολα ωστόσο μπορεί να μετρηθεί σε αυτή την φάση η πραγματική απήχηση του κόμματος όπως και η επιρροή του κάθε υποψηφίου για την ηγεσία, διότι οι έρευνες έγιναν σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη χρονική στιγμή – εξ ου και οι δημοσκόποι είναι επιφυλακτικοί.

Η συγκυρία, για παράδειγμα, στην οποία έγινε η έρευνα της Pulse (22-25/10) συμπεριέλαβε τις εξελίξεις με την εισαγωγή της Φώφης Γεννηματά στο νοσοκομείο, την απόσυρσή της από την κούρσα και την προσθήκη των υποψηφιοτήτων Γερουλάνου, Χρηστίδη και Γιώργου Παπανδρέου. Η δημοσκόπηση σταμάτησε την ημέρα του θανάτου της Φώφης Γεννηματά – γεγονός, που προφανώς φόρτισε ακόμη περισσότερο το κλίμα στην κοινή γνώμη. Το δείγμα ήταν 1.907 ενήλικες.

Με αυτά τα δεδομένα, ο διευθυντής της Pulse Γιώργος Αράπογλου παρουσιάζοντας την έρευνα στο ΣΚΑΙ επεσήμανε ότι η αξιοσημείωτη ανάκαμψη στο ΚΙΝΑΛ οφείλεται κυρίως στη συμπάθεια που προκάλεσε η ασθένεια της Φώφης Γενηματά και οι εξελίξεις που ακολούθησαν. Όπως τόνισε, δε, το κρίσιμο στοιχείο είναι εάν αυτή η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και μετά και την εκλογή του νέου αρχηγού.

Γιατί δεν δόθηκαν τα ποσοστά των υποψηφίων για την ηγεσία

Σε ό,τι αφορά, δε, την εσωκομματική κούρσα, τα ποσοστά των υποψηφίων δεν δημοσιοποιήθηκαν. «Ο,τι μετρήσαμε μέχρι την ημέρα της απώλειας Γεννηματά ίσως θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με επιφύλαξη» είπε ο κ. Αράπογλου εκτιμώντας πως «από αυτή την εβδομάδα και μετά ό,τι μετράται μπορεί να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη βεβαιότητα».

Οπως εξήγησε για να είναι πιο σίγουρος θα ήθελε ακόμη μεγαλύτερο δείγμα από τα 1.907 άτομα. «Το ΚΙΝΑΛ πήρε 8% επί των εγκύρων, άρα επί του γενικού με αποχή λευκά και άκυρα είναι ακόμη λιγότερο το ποσοστό. Με 100 άτομα βγάζεις πρόθεση ψήφου; Δε νομίζω ότι θα ήταν συνετό».

“Ας προετοιμαστούμε και για εκπλήξεις”

«Μπορεί να υπάρχει μια αίσθηση αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, δεν θα είναι περίπατος για κανέναν αυτή η μάχη, ίσως θα πρέπει να προετοιμαστούμε και για εκπλήξεις» τόνισε ο διευθυντής της Pulse για να προσθέσει ότι το δύσκολο είναι να αποτυπώσεις το εκλογικό σώμα που θα προσέλθει να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής. «Σε υποομάδες όπως γενικός πληθυσμός, κοινό που ψήφισε ΠΑΣΟΚ μπορεί να δεις κάποιους να προηγούνται, αλλά δεν είναι η μόνη παράμετρος» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr