Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο ναυτικό της Γαλλίας, το οποίο συμμετέχει διαρκώς σε διάφορες ασκήσεις με διάφορες χώρες, απλώνοντας σταδιακά την επιρροή του Παρισιού σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Πρόσφατα, το γαλλικό ναυτικό συμμετείχε σε άσκηση μαζί με το Ισραήλ και τη Κύπρο. Τον Απρίλιο, στον κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο η Γαλλία στέλνει πλοία για κοινή άσκηση με ΗΑΕ και Ινδία, επεκτείνοντας την γαλλο-ινδική άσκηση «Βαρούνα» για να συμπεριλάβει και το Άμπου Ντάμπι.

Η Τετράδα και η Κίνα

Η στρατιωτική συνεργασία της Γαλλίας με την Ινδία έρχεται σε μια περίοδο που το Νέο Δελχί αυξάνει την στρατηγική συνεργασία του με την Τετράδα, δηλαδή, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, και χώρες όπως η Γαλλία, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Κύπρος, η Ελλάδα και άλλες ενδιαφέρονται για συμμαχίες και συμμετοχή.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Τετράδα εργάζεται με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα και τις όποιες ηγεμονικές βλέψεις της στη νοτιοανατολική Ασία, καθώς η Ουάσινγκτον θεωρεί το Πεκίνο ως μείζονα στρατηγικό αντίπαλο, ωστόσο η μια στρατηγική συμμαχία που απλώνεται από την Αυστραλία ως τη Γαλλία έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο «διάδρομος» από Αυστραλία ως Γαλλία

Ένας «διάδρομος» που αρχίζει από τον Ειρηνικό Ωκεανό, περνά από τον Ινδικό Ωκεανό και μέσω του Σουέζ μπαίνει στη Μεσόγειο και φθάνει ως τη Γαλλία, καλύπτει μια τεράστια έκταση και οι στρατηγικές συμμαχίες που ο «διάδρομος» αυτός σηματοδοτεί ξεπερνούν ακόμα και τα όριά του.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στον «διάδρομο» αυτό, κρίσιμο ρόλο παίζουν Κύπρος και Ελλάδα, η στρατηγική θέση των οποίων αναβαθμίζεται δραματικά, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι από τις χώρες που συμμετέχουν απουσιάζει η Τουρκία, ο ρόλος της οποίας το τελευταίο διάστημα έχει υποστεί πλήγματα, κυρίως λόγω της άφρονος εξωτερικής πολιτικής Ερντογάν.

Γαλλία-Ινδία-συμμαχία

Επιστρέφοντας στις σχέσεις Γαλλίας-Ινδίας, το Νέο Δελχί ετοιμάζεται μέσα στον Απρίλιο να υποδεχθεί τη νέα, δεύτερη μοίρα Rafale από τη Γαλλία, ενώ η γαλλική αεροπορία συμμετείχε τον Ιανουάριο στην άσκηση «Ιππότης της Ερήμου» με την Ινδία, με τα αεροσκάφη της να σταματούν συμβολικά στην επιστροφή τους σε ΗΑΕ, Αίγυπτο και Ελλάδα.

Και τα πράγματα δεν τελειώνουν εδώ: στο «Φόρουμ Φιλία» που διοργάνωσε η Ελλάδα, με συμμετοχή της Αιγύπτου, των ΗΑΕ, της Κύπρου, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας, είχαν προσκληθεί και η Γαλλία, η Ιορδανία και το Ιράκ, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο, Γαλλία και Αίγυπτος πραγματοποίησαν κοινή ναυτική άσκηση.

Συμμαχίες και δικτυώσεις

Κι αν όλα αυτά ακούγονται απλώς ως στρατιωτικές ασκήσεις, στην πραγματικότητα, στο παρασκήνιο συνοδεύονται από συνομιλίες, συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και στρατηγικές συμμαχίες και δικτυώσεις χωρών που μοιάζουν να μοιράζονται παρόμοιες επιδιώξεις και να έχουν κοινούς στόχους.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται και ένα δίκτυο στρατιωτικών βάσεων και συνεργασιών που βρίσκεται σε κρίσιμες περιοχής για την παγκόσμια ασφάλεια, όπως ο κόλπος του Ομάν, δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ως την Ινδία, και την Αυστραλία.

Πληροφορίες: Jerusalem Post

Πηγή: economico.gr