Μόσχα Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών στην ανατολική Ουκρανία επεκτείνεται τώρα σε εδάφη που κατέχουν επί του παρόντος οι ουκρανικές δυνάμεις, αυξάνοντας έτσι δραματικά  τις ανησυχίες της Δύσης ότι η Μόσχα ετοιμάζει πλήρη εισβολή στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών των ανταρτών «στα σύνορα που ίσχυαν όταν ανακήρυξαν» την ανεξαρτησία τους το 2014.

Αργότερα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο μεγάλου μέρους και των δύο περιοχών κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν οκταετούς σύγκρουσης που στέρησε τη ζωή σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους.

Και νέα επιθετική κίνηση από τη Μόσχα 

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μια ημέρα αφότου η Ρωσία δήλωσε ότι αναγνωρίζει τις δύο αυτοανακηρυχθείσες αποσχιθείσες «δημοκρατίες» του Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ως ανεξάρτητα κράτη αλλά δεν ανέφερε ακριβώς ποια θεωρεί ότι είναι τα σύνορα αυτών των περιοχών.

Η κίνηση αυτή ήταν για τη Δύση μια προαναγγελία ρωσικής εισβολής. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 150.000 στρατιώτες κοντά στα σύναρα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες και οι δυτικοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ότι η Μόσχα σχεδιάζει να επιτεθεί.

Αντιδρώντας το Κίεβο ανακάλεσε σήμερα «για διαβουλεύσεις» τον επιτετραμμένο του στη Μόσχα.

Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού Εξωτερικών 

Ωστόσο, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν κατά τις συνεδριάσεις των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου για τη συζήτηση και επικύρωση των συμφωνιών φιλίας και συνεργασίας της Ρωσίας με τις δύο de facto αποσχισθείσες επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία διευκρίνισε ότι:

«Η Μόσχα αναγνωρίζει τις διεθνώς μη αναγνωρισμένες αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» σ’ εκείνα τα όρια, στα οποία σήμερα «οι ηγεσίες τους ασκούν τις αρμοδιότητές τους».

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος Ρώσος υφυπουργός, οι συμφωνίες έχουν δεκαετή ισχύ και προβλέπεται η αυτόματη παράτασή τους για πενταετείς περιόδους κοινή συναινέσει.

Μεταξύ άλλων οι συμφωνίες προβλέπουν «την υιοθέτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεσματικών μέτρων για την υποστήριξη και τη λειτουργία του χρηματιστικού και τραπεζικού συστήματος των Δημοκρατιών, έχοντας ως αφετηρία το γεγονός ότι το νόμισμα, που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές στο έδαφός τους είναι το ρωσικό ρούβλι», είπε ο Αντρέι Ρουντένκο στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί την πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ουκρανία

Σχολιάζοντας την ανάκληση του επιτετραμμένου της Ουκρανίας στη Μόσχα και τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Ρουντένκο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «το ρωσικό ΥΠΕΞ πάντοτε τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης κάθε σύγκρουσης, μεταξύ άλλων και της σύγκρουσης στην ΝΑ Ουκρανία», υποστηρίζοντας ότι η αναγνώριση των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» από τη Ρωσία «θα συμβάλει ακριβώς σε αυτό το ειρηνικό σενάριο, το ελπίζουμε», είπε ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής).

Είναι φανερό ότι η στάση της Ρωσίας γύρω από αυτό το κομβικό ζήτημα, των συνόρων Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ώρες.

Τι δήλωσε Ρώσος βουλευτής

Ρώσος βουλευτής δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία σκοπεύει να αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές περιοχές σε ολόκληρες τις περιοχές του ανατολικού Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

Οι δυνάμεις των αυτονομιστών προς το παρόν ελέγχουν κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο των αυτοανακηρυχθεισών -ως αυτόνομων- περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Τα υπόλοιπα δύο τρίτα τελούν ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως μπορείτε να δείτε στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου. Ο Λεονίντ Καλάσνικοφ, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος και επικεφαλής της Επιτροπής περιφερειακών υποθέσεων της Δούμας, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο RIA είπε:

«Η αναγνώριση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ θα γίνει μέσα στις (γεωγραφικές) περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ», εξηγώντας πάντως ότι όλα αυτά θα διευκρινιστούν τις επόμενες ημέρες.

Ο φόβος της Ουκρανίας 

Αν και οι Ρώσοι βουλευτές είναι απίθανό να γνωρίζουν τις προθέσεις του Πούτιν, όπως σχολιάζει το BBC, στην Ουκρανία υπάρχει ο φόβος ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να επεκτείνει τα τις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές, κάτι που θα πυροδοτούσε μία αιματηρή σύγκρουση.

Η Μόσχα θα λειτουργήσει ως εγγυητής της ασφάλειας και της ακεραιότητας των δύο δημοκρατιών, δήλωσε από την πλευρά του ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά στο θέμα των συνόρων.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Russia 24 την Τρίτη, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι οι δύο περιοχές θα είναι ανεξάρτητες, με αυτό το καθεστώς να κατοχυρώνεται σε συμφωνίες που υπέγραψαν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι ηγέτες των δύο δημοκρατιών.

«Μεταξύ της Ρωσίας και αυτών των νέων κρατών έχουν υπογραφεί συνθήκες φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας, με τις οποίες υποσχόμαστε να διαφυλάξουμε την ασφάλειά τους» είπε ο υπουργός Εξωτερικών. «Νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνουν αυτό» πρόσθεσε.

Διαρκές «σπάσιμο» της εκεχειρίας

Να σημειώσουμε ότι το «σπάσιμο» της εκεχειρίας είναι διαρκές τόσο από τον ουκρανικό στρατό, όσο και από τους αυτονομιστές.

Την ίδια ώρα το Ντονέτσκ καταγγέλλει ότι ο ουκρανικός σταθμός συγκεντρώνει στρατεύματα στη Μαριούπολη, δίπλα στα σύνορα με τις ανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr