Τις αντοχές της ρωσικής οικονομίας δοκιμάζουν οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της για την εισβολή στην Ουκρανία, στοχεύοντας, μάλιστα, περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν «παγώσει» πάνω από 330 δισεκ. δολάρια ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαια στον «πάγο»

Σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ, οι δυτικοί σύμμαχοι μπλόκαραν 30 δισεκ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων που διακρατούσαν ολιγάρχες ή μέλη της ρωσικής ελίτ στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις και «ακινητοποίησαν» περίπου 300 δισεκ. δολάρια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Επίσης κατασχέθηκαν τουλάχιστον πέντε πολυτελή γιοτ καθώς και ακίνητα που ανήκουν ή ελέγχονται από Ρώσους υπηκόους, που αποτέλεσαν στόχο κυρώσεων.

«Μαζί θα διασφαλίσουμε ότι οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να επιφέρουν κόστος στη Ρωσία για την απρόκλητη και παρατεταμένη επιθετικότητά της στην Ουκρανία», σύμφωνα με την ανακοίνωση τους. Η ομάδα δράσης REPO δημιουργήθηκε στις 17 Μαρτίου, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, για να κλιμακωθεί η οικονομική πίεση προς τη Ρωσία.

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε το κόστος του πολέμου για τη Ρωσία»

Αποτελείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών ή Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ομάδα αυτή έχει ως στόχο της τα πολυτελή ακίνητα και τα γιοτ των Ρώσων δισεκατομμυριούχων από το περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα μέλη της ομάδας δράσης προσπαθούν επίσης να απομονώσουν τη Μόσχα από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και έχουν περιορίσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να αποκτά προηγμένες τεχνολογίες. Στην ανακοίνωσή της, η ομάδα δράσης REPO προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει να εντοπίζει τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών ελίτ. «Το έργο της REPO δεν έχει τελειώσει», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε το κόστος του πολέμου για τη Ρωσία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr