Όπως έγινε γνωστό 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν παγώσει μέχρι στιγμής πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας λόγω του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ Κρίστιαν Βίγκαντ έκανε δηλώσεις στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, τα οποία η ΕΕ έχει παγώσει μέχρι στιγμής λόγω του πολέμου.

Υπενθυμίζοντας ότι στο πλαίσιο της τρέχουσας 10ης δέσμης κυρώσεων της ΕΕ, τα θεσμικά όργανα των κρατών μελών ήταν υποχρεωμένα να αναφέρουν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία και αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 12 Μαΐου, ο Βίγκαντ δηλώνοντας ότι «τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν στην Επιτροπή ότι δέσμευσαν περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας».

Ο Βίγκαντ επεσήμανε ότι είναι αποφασισμένοι να κάνουν τη Ρωσία να πληρώσει για τη ζημία που προκάλεσε στην Ουκρανία και εξήγησε ότι οι εργασίες για το θέμα αυτό συνεχίζονται εντατικά.

Αναφέροντας ότι μία από τις επιλογές για τη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι οι πόροι της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ο Βίγκαντ δήλωσε ότι οι τόκοι αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την Ουκρανία.

Δήλωσε επίσης ότι το ζήτημα του τρόπου αξιοποίησης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων συζητήθηκε σε ομάδα εργασίας που συστάθηκε στο πλαίσιο της δομής του Συμβουλίου της ΕΕ και ότι η ομάδα αυτή πραγματοποίησε την τελευταία της συνεδρίαση χθες.

Λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ρωσικά κεντρικά τραπεζικά αποθεματικά συνολικής αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν παγώσει σε δυτικές χώρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr