Τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία εξετάζει η Moody’s Analytics, σε δύο πιθανά σενάρια. Στο σενάριο της ταχείας επίλυσης, ο πόλεμος δίνει γρήγορα τη θέση του σε κατάπαυση του πυρός. Στο σενάριο της μακράς σύγκρουσης, μια μακρά αντιπαράθεση μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων και του ουκρανικού στρατού έχει ως αποτέλεσμα υψηλό ανθρωπιστικό και οικονομικό κόστος.

Η Moody’s Analytics δίνει 55% πιθανότητα σε γρήγορη επίλυση 

Το πρώτο σενάριο προβλέπει μια ταχεία επίλυση της εισβολής στην Ουκρανία με κατάπαυση του πυρός που θα εφαρμοστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το σενάριο:

  • Έχοντας υπόψη την ενεργειακή της ασφάλεια, η ΕΕ σταθμίζει προσεκτικά τις επιλογές της, αλλά καθυστερεί επ’ αόριστον την έγκριση του Nord Stream 2.
  • Η Ρωσία απαντά συνεχίζοντας την τρέχουσα στρατηγική της για μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και διατηρώντας πίεση στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου. Ακολουθούν βραχυπρόθεσμες μειώσεις στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Η Ευρώπη επιδιώκει να αντισταθμίσει αυτήν την εξέλιξη, αντικαθιστώντας το χαμένο ρωσικό αέριο με LNG από άλλα μέρη του κόσμου και οι χρηματοπιστωτικές αγορές, που ανησυχούν για την πιθανότητα περαιτέρω σύγκρουσης, διατηρούν υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
  • Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται ήπια με το Brent να φτάνει τα 110 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζεται περισσότερο, φθάνοντας τα 35 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU. Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται, με την Ευρώπη να φέρει το κύριο βάρος της επίπτωσης. Ο πληθωρισμός συμπιέζει τα διαθέσιμα εισοδήματα και το καταναλωτικό κλίμα εξασθενεί, οδηγώντας σε επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

“Το σενάριο μακροχρόνιας σύγκρουσης έχει πιθανότητα 30%”

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι η εισβολή στην Ουκρανία  μετατρέπεται σε παρατεταμένη σύγκρουση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία και προκαλεί μια ενωμένη και ισχυρή απάντηση κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Σε αυτό το σενάριο:

  • Τα ρωσικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα, το Κίεβο, και εγκαθιστούν νέα κυβέρνηση. Ακολουθεί σφοδρή σύγκρουση καθώς ο ουκρανικός στρατός προβάλλει σκληρή αντίσταση σε μέρη της χώρας.
  • Το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος είναι υψηλό, καθώς οι μάχες οδηγούν σε θύματα αμάχων, καταστροφές σε οικονομικές υποδομές και ελλείψεις βασικών αγαθών, αν και οι οικονομικοί θεσμοί στη χώρα συνεχίζουν να λειτουργούν.
  • Υπάρχει μια ισχυρή αίσθηση ενότητας μεταξύ της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, η οποία οδηγεί σε ταχεία συσσώρευση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη Ρωσία από την εισβολή στα γύρω έθνη.
  • Αυτό ακολουθείται από επακόλουθα αντίποινα από τη Ρωσία μέσω της μείωσης των προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
  • Σε ό,τι αφορά τις αγορές, οι επενδυτές τρέπονται σε μαζική φυγή από το ρίσκο και προς την ποιότητα στις παγκόσμιες αγορές περιουσιακών στοιχείων, καθώς τα risk assets διορθώνουν απότομα και το δολάριο ΗΠΑ επωφελείται από τις ροές.
  • Η ΕΕ φέρει το κύριο βάρος από το σοκ στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, δεδομένου του πιο μεγάλου αντίκτυπου στην περιοχή των ελλείψεων φυσικού αερίου στον πληθωρισμό των τιμών της ενέργειας.
  • Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να στηρίξουν τα νοικοκυριά μέσω επιδοτήσεων και φορολογικών περικοπών, αλλά οι ενέργειές τους δεν εμποδίζουν την περιοχή να βιώσει σημαντικό πληθωριστικό σοκ. Η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος οδηγεί σε παγκόσμια ύφεση, με την  ευρωζώνη να επηρεάζεται περισσότερο.

Πηγή: economico.gr