κοροναϊός μέτρα

Προ των πυλών νέων μέτρων βρίσκεται η κυβέρνηση, λόγω του κινδύνου για εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού αλλά και της απειλής της μετάλλαξης Ομικρον, που ήδη «επελαύνει» στην Ευρώπη. Και αυτή τη φορά, θα αφορούν και τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες σήμερα ή το αργότερο αύριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις  για την υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test από τους εμβολιασμένους για την είσοδο  στα ρεβεγιόν σε εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Δύο σενάρια στο τραπέζι 

Αυτή τη στιγμή, και εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια : To πρώτο και επικρατέστερο σενάριο είναι το μέτρο να αφορά και στην παραμονή Χριστουγέννων, και της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δοθεί η επιλογή να εφαρμοστεί μόνο σε ένα από τα δύο ρεβεγιόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την υποχρέωση να φέρουν αρνητικό rapid test θα την έχουν όλοι οι ενήλικες που έχουν κάνει το εμβόλιο αλλά και τα παιδιά άνω των 5 ετών. Η διάρκεια του θα είναι είτε 48 είτε 72 ωρών και το κόστος θα το επιβαρύνονται οι ίδιοι οι πολίτες, όπως διευκρίνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς, σήμερα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει νέα έκκληση στους πολίτες για πιστή τήρηση των μέτρων και να υπογραμμίσει τη σημασία της διεξαγωγής αυτοδιαγνωστικών τεστ και από τους εμβολιασμένους, καθώς, όπως θα τονίσει, η μετάλλαξη  «Όμικρον» παραμένει σε μεγάλο βαθμό… αχαρτογράφητη.

Τί θα γίνει με τους ανεμβολίαστους στους εξωτερικούς χώρους

Ερωτηματικό παραμένει αν οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν εκείνες τις ημέρες της έντονης κινητικότητας, να έχουν πρόσβαση στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης.

Όσον αφορά στα οικογενειακά τραπέζια, ισχυρή θα είναι η σύσταση για self test από όλους, και ειδικά από τους ανεμβολίαστους, προκειμένου να υπάρχει ισχυρή ιχνηλάτηση.

Οι επιστήμονες θα επεξεργαστούν και την πρόταση για επαναφορά της μάσκας παντού και για όλους, εφόσον υπάρξουν ενδείξεις για νέα έκρηξη της πανδημίας.

Το γεγονός ότι ήδη στη χώρα μας καταγράφονται 26 κρούσματα της «’Ομικρον», είναι ένας παράγοντας που ενισχύει τα επιχειρήματα για την καθολική χρήση της μάσκας.

Θέμα χρόνου η επικράτηση της Ομικρον 

Η επικράτηση της «Όμικρον» στη χώρα μας είναι θέμα χρόνου και πάντως η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η παρουσία της θα είναι ζωηρή από το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, οπότε και θα έχει αποτυπωθεί σε επιδημιολογικό επίπεδο η κινητικότητα στις γιορτές.

Σε εκείνο το χρονικό ορόσημο είναι εξαιρετικά πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών 

Τα κριτήρια μπορεί να είναι είτε ηλικιακά – να κατέβει, δηλαδή, το όριο από τα 60 στα 50 έτη – είτε ο καθοριστικός παράγοντας να είναι η συννοσηρότητα… Να επεκταθεί δηλαδή σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που έχουν διαφορετικά, επικίνδυνα νοσήματα, και που μπορούν δυνητικά να επιβαρύνουν τις ΜΕΘ.

«Όλες οι εισηγήσεις και τα δεδομένα αξιολογούνται. Η πρόκληση της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης είναι μια πάρα πολύ σημαντική προτεραιότητα και ενόψει της μετάλλαξης «Όμικρον»…

Και προς την κατεύθυνση αυτή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ό,τι απαιτείται για να φτάσουμε στα ποσοστά που πρέπει, καθαρά με υγειονομικά κριτήρια και μόνο» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr