Η φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, ότι «πλουσιότερη Ελλάδα σημαίνει πλουσιότεροι Έλληνες. Αυτό σημαίνει η ανάπτυξη για όλους την οποία υπηρετώ με συνέπεια» φαίνεται ότι θα μετατραπεί σε νέα μέτρα που θα αυξήσουν ουσιαστικά το εισόδημα των Ελλήνων.

Σημαντική ανάπτυξη

Η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για ρυθμό ανάπτυξης 5,9% από 3,6% που ήταν αρχικά για το 2021, αλλά και η ακόμα πιο αισιόδοξη πρόβλεψη της Moody’s Analytics για ανάπτυξη 8,2%, λύνουν τα χέρια της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις στον τομέα των φορολογικών βαρών των πολιτών. Να σημειωθεί εδώ ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% θεωρείται ως ενδιάμεση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τις εκτιμήσεις να προσεγγίζουν περισσότερο το 7%, όπερ σημαίνει ότι διευρύνεται ο δημοσιονομικός χώρος για την κυβέρνηση.

Εισφορά αλληλεγγύης

Επί του πρακτέου, φαίνεται ότι αν δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, μέσα στο 2022 θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όλους, δηλαδή, και για τους δημόσιους υπάλληλους και για τους συνταξιούχους, ενώ ήδη έχει «παγώσει» μόνο για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, κάνοντας δικαστικούς να μιλούν για αντισυνταγματική ρύθμιση.

Ασφαλιστικές εισφορές και ΕΝΦΙΑ

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση εξετάζει και άλλα μέτρα, όπως η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, κλείνοντας εντός του 2022 την προεκλογική δέσμευση για μείωσή τους κατά 5 μονάδες ( σήμερα 0,9+3 +0,5 τον Ιούνιο του 2022), αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τον συμπληρωματικό φόρο να ενσωματώνεται στον κύριο, ακυρώνοντας έτσι τη διπλή επιβάρυνση για ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία πάνω από 250.000 ευρώ.

Μέτρα για τους νέους

Παράλληλα με τις φοροελαφρύνσεις και την τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης αναμένεται να βρεθεί και η νέα γενιά. Μάλιστα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά να καθιερώσει την παροχή δωρεάν στέγης σε νέα ζευγάρια. Τα ακίνητα θα παραχωρούνται για δωρεάν χρήση σε ευάλωτα νοικοκυριά, σε νέα ζευγάρια και το μέτρο αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την πριμοδότηση προσλήψεων νεοεισερχόμενων έως 29 ετών στην αγορά εργασίας με 600 ευρώ για τον εργαζόμενο και 600 ευρώ για τον εργοδότη για ένα εξάμηνο.

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται εδώ, ότι όπως εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, από 1/1/2022 μηδενίζεται για τους νέους ως 29 ετών το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data και μειώνεται στο 10% από 12-20% που είναι σήμερα για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καταργείται οριστικά ο φόρος στις γονικές παροχές και στις δωρεές αξίας έως και 800.000 ευρώ, παραμένει, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2022, ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στα εισιτήρια, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στον τουρισμό και στους κινηματογράφους και επεκτείνεται στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr