Υιοθέτηση των Ελληνικών προτάσεων για την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών στο ρεύμα

Η εφιαλτική εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και η συνακόλουθη έκρηξη στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι γεγονός που συγκλονίζει όλες τις χώρες της Ε.Ε.Η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της αβεβαιότητας στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου και των προβλημάτων που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια.

  • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων, “όλα πια δείχνουν πως η Ρωσία επιδιώκει την αύξηση της οικονομικής πίεσης, τη δημιουργία κοινωνικής αναταραχής και την πρόκληση πολιτικής αστάθειας  στις χώρες που αντιδρούν στα σχέδιά της”.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι πολλές χώρες της Ε.Ε. λαμβάνουν πρόσθετα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των καταναλωτών γεγονός που η ελληνική Κυβέρνηση ξεκίνησε πριν ένα χρόνο,  συνέχισε με ρυθμό που την κατέταξε στην πρωτοπορία της Ένωσης, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό του Α.Ε.Π. για τη στήριξη πολιτών κι επιχειρήσεων και συνεχίζει με μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ..

Εκτακτα μέτρα από έντεκα ευρωπαϊκές χώρες

Εκτακτα μέτρα έχουν ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες έντεκα ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Φιλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Ιρλανδία, Γερμανία). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Γερμανία  πέραν της υιοθέτησης των επιλογών που εφάρμοσε πρώτη η Ελληνική Κυβέρνηση για τη στήριξη των καταναλωτών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει επίσης και στην φορολόγηση των  υπερεσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως, μάλιστα δήλωσε την Κυριακή ο  Καγκελάριος Σολτς τα ομοσπονδιακά ταμεία θα εισπράξουν μ’ αυτόν τον τρόπο «πολλά δισεκατομμύρια» ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική Κυβέρνηση εφαρμόζει από τον Ιούλιο ένα πρωτοποριακό μηχανισμό άντλησης των υπερεσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ενώ τα έως τότε υπερέσοδα θα φορολογηθούν  με έκτακτο τέλος 90%, μακράν το υψηλότερο που έχει νομοθετηθεί έως σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ακόμη ότι επιπλέον μέτρα κοινωνικής στήριξης, όπως αυτά που τώρα ετοιμάζει η Γερμανία, τα έχει εφαρμόσει η Ελλάδα ήδη από την άνοιξη, προσφέροντας την περίοδο του Πάσχα έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε 634.000 χαμηλοσυνταξιούχους, 138.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και 32.000 ανασφάλιστους υπερήλικες, αλλά και διπλάσια καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους 223.500 δικαιούχους του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr