εστίαση μέτρα

Τα 1.820 νέα κρούσματα κορονοϊού και η έκρηξη των μολύνσεων σε ποσοστό πάνω από 450% πυροδοτεί γενικό συναγερμό και βάζει στο τραπέζι για νέα μέτρα, ακόμη και άμεσα.

Στα ανησυχητικά δεδομένα, πέραν της μετάλλαξης Δέλτα, ήρθαν να προστεθούν σήμερα και τα στοιχεία που δείχνουν έξαρση κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές : Στα νότια προάστια της Αττικής το ποσοστό των θετικών τεστ εμφανίζει αύξηση σχεδόν κατά 9%, ενώ κώδωνα κινδύνου έκρουσε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης προειδοποιώντας ότι καταγράφεται αύξηση του ιϊκού φορτίου κατά 65% στα λύματα της Αττικής καθώς και έντονο αποτύπωμα του στελέχους Δέλτα στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

Προβλέψεις – σοκ για 3.000 έως 3.500 κρούσματα

Ο ίδιος προειδοποίησε για άνοδο πάνω από τα 2.000 κρούσματα ημερησίως την επόμενη εβδομάδα, ενώ η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού δεν απέκλεισε να φθάσουμε ακόμη και στα 3.000 κρούσματα μέσα στον μήνα. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης έδειξε επίσης ως πιθανό σενάριο έως και τα 3.500 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο.

Ενώπιον αυτής της εικόνας η κυβέρνηση εξετάζει σειρά από εναλλακτικά μέτρα, ακόμη και νέους περιορισμούς, με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται – πλην δραματικού απροόπτου – στα μέσα Ιουλίου.

Μόνον εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους

Το νέο σενάριο που δείχνει να επικρατεί είναι να «παγώσει» σχεδιασμός για αμιγείς («covid free») και μικτούς χώρους ψυχαγωγίας και να έχουν δυνατότητα εισόδου στα κλειστά καταστήματα μόνον οι εμβολιασμένοι.

Δεν αποκλείεται, εάν η επιδημιολογική εικόνα επιδεινωθεί περαιτέρω, να μην ανοίξουν καν μέσα στο καλοκαίρι οι κλειστοί χώροι διασκέδασης.

Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης:

  • Η πλήρης και ολική επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες.
  • Η απαγόρευση της μουσικής σε εστιατόρια, καφέ και ανοιχτά μπαρ
  • Η επιβολή περιορισμών στην νυχτερινή κυκλοφορία (μετά την 1.30 την νύχτα), εάν και εδώ λόγω τουριστικής περιόδου πρόκειται για απευκταίο σενάριο
  • Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις ανεμβολίαστων από νομό σε νομό – προοπτική ωστόσο που επίσης βρίσκεται στις τελευταίες επιλογές και την άμεση εφαρμογή της απέκλεισε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος.

Προσκλητήριο για εμβολιασμό

Το πρώτο «όπλο» πάντως παραμένει εκείνο του εμβολιασμού, όπως τόνισε σήμερα ξανά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη:

«Δεν είναι στόχος να είμαστε για πάντα κλειστοί. Στόχος μας είναι η επαναφορά στην κανονικότητα. Έχουμε επανέλθει ήδη με το άνοιγμα του μεγαλύτερου μέρους της οικονομίας. Δεν πρέπει να ξαναπάμε σε τέτοιου τύπου μέτρα, ακριβώς, επειδή το εμβόλιο πλέον είναι διαθέσιμο σε όλους» είπε, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να γίνουν αν χρειαστεί σημειακές παρεμβάσεις αλλά η οικονομία και η κοινωνία πρέπει να μείνουν ανοιχτές. «Το όπλο μας είναι το εμβόλιο. Δωρεάν, εύκολο, προσβάσιμο σε όλους και ασφαλές», κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr