Μικρή διόρθωση προς τα πάνω κατέγραψαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη, μετά από αρκετές ημέρες συνεχούς υποχώρησης. Έτσι η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου περιορίστηκε στο 2,64% από το 2,733% που είχε φθάσει χθες.

Πολύ πιθανή η αύξηση των επιτοκίων

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)  είναι «πολύ πιθανό» να αυξήσει τα επιτόκια το 2022 για να καταπολεμήσει μια άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών στην ευρωζώνη, αλλά δεν πρέπει να προκαλέσει τριγμούς καθώς θα αρχίσει να σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτινς Κάζακς, που δημοσιεύει το Βloomberg.

«Θα εξαρτάται από τα δεδομένα», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας σε συνέντευξή του. «Θα δούμε, αλλά είναι πολύ πιθανό να συμβεί φέτος». Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά τώρα το 5% μετά από απροσδόκητα ρεκόρ τους τελευταίους δύο μήνες, η κατάσταση έχει γίνει «πιο ξεκάθαρη» για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, είπε ο Κάζακς. «Βλέπουμε τον πληθωρισμό πολύ πάνω από αυτό που είδαμε στο παρελθόν και αυτό μετατοπίζει τη βαρύτητα».

Στην εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 89 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,69% από 2,72% χθες έναντι 0,26% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,43% από 2,41% που έκλεισε χθες. Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1366 δολ. από το επίπεδο των 1,1395 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1345 δολ.

Να μπουν στην εξίσωση και τα ακίνητα

Πάντως, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, τόνισε ότι η ευρω-τράπεζα οφείλει να εξετάσει την αύξηση των τιμών των ακινήτων όταν αξιολογήσει το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού για να αποφασίσει πόσο γρήγορα θα «σφίξει» τη νομισματική της πολιτική. Σε σχόλιά της στους Financial Times ενόψει της συνεδρίασης του επόμενου μήνα στην οποία η ΕΚΤ θα αποφασίσει πότε θα αυστηροποιήσει την πολιτική της ως απάντηση στον πληθωρισμό-ρεκόρ που καταφράφεται στην Ευρωζώνη , η Σνάμπελ τόνισε ότι δεν γίνεται να αγνοηθεί αυτός ο παράγοντας.

«Αν συμπεριληφθεί αυτή (σ.σ. η αύξηση), θα είχε ουσιαστική επίδραση στον πληθωρισμό, ιδιαίτερα στον πυρήνα του πληθωρισμού, όπου το βάρος των κατοικιών που κατοικούνται από ιδιοκτήτες είναι μεγαλύτερο. Πρέπει να είναι μέρος των γενικών μας εκτιμήσεων», υπογράμμισε, καθώς σημείωσε ότι, εφόσον συμπεριληφθεί, το κόστος απόκτησης κατοικίας στην τιμή αναφοράς της Ευρωζώνης θα προσθέσει 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στον βασικό πληθωρισμό του τρίτου τριμήνου του 1,4%, που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, φτάνοντας τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Η Σνάμπελ ανέφερε επίσης τρεις παράγοντες που ανησυχούν περισσότερο τους αξιωματούχους σχετικά με τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, που είναι το κύμα μολύνσεων της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού που ήταν πιο ήπιο από ό,τι αρχικά αναμενόταν, η αγορά εργασίας που ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία, και η ετήσια άνοδος 26% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία που έδειξε «αρκετή πίεση στον αγωγό»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr