Σταϊκούρας επιστρεπτέα προκαταβολή

Το δανειακό υπόλοιπο -ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ- αποπλήρωσε τη Δευτέρα η Ελλάδα στο ΔΝΤ, κλείνοντας έτσι όλες τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο, που δημιουργήθηκαν από το 2010 και την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο.

Της αποπληρωμής είχε προηγηθεί η παραίτηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από την υποχρέωση υποχρεωτικής αποπληρωμής των δανείων του ESM/EFSF σε σχέση με την πρόωρη αποπληρωμή των υπολοίπων δανείων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πρόωρη αποπληρωμή δανείου σε δανειστές του Ελληνικού Δανείου (GLF).

Ικανοποίηση Σταϊκούρα

Σχολιάζοντας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «σήμερα, η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αποπληρωμή που – υπενθυμίζεται ότι – ξεκίνησε, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κλείνει, έτσι, ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη.

Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, απόρροια της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία, όπως ανέφερε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, “στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας”.

Και πληρωμή του GLF 

Συνεχίζουμε, με πλήρη επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών και των νέων εξωγενών προκλήσεων, με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή, με την οικονομία της περισσότερο παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι προτίθεται να προπληρώσει τις πληρωμές κεφαλαίου που αρχικά οφείλονταν το 2023 στους δανειστές του GLF ύψους 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Ελληνική Δανειακή Διευκόλυνση ήταν μέρος του πρώτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010. Αποτελούνταν από διμερή δάνεια από 14 χώρες της ζώνης του ευρώ, ύψους 52,9 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr