Η Ελλάδα εισέπραξε τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης -

Η Ελλάδα εισέπραξε χθες 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Το ποσόν αποτελεί  προκαταβολή ύψους 13% από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του σχεδίου ανασυγκρότησης που αναλογούν στη χώρα.

Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα της Ε.Ε. που λαμβάνει την προκαταβολή μετά την Πορτογαλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο (3 Αυγούστου), εξέλιξη που σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη υλοποίησης του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης.

“Απαρχή ενός πιο οικολογικού και πιο ψηφιακού μέλλοντος για τη χώρα”

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η απόφαση για την εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων αποτελεί και την έναρξη εφαρμογής ενός φιλόδοξου σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας και απαρχή, όπως είπε, ενός πιο οικολογικού και πιο ψηφιακού μέλλοντος για τη χώρα. Η Ευρωπαία αξιωματούχος εξέφρασε τη χαρά της γι’ αυτήν την εξέλιξη, ενώ υποσχέθηκε ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας ώστε το σχέδιο να στεφθεί με επιτυχία.

«Οι προχρηματοδοτήσεις που εκταμιεύθηκαν σήμερα (χθες) για την Ελλάδα αποτελούν σημαντικό βήμα για τη στήριξη της εφαρμογής του ελληνικού σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει μείζονες επενδύσεις και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις για την επόμενη πενταετία» δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι. Ο Ιταλός επίτροπος πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα για να στηρίξουμε το φιλόδοξο σχέδιό της, το οποίο θα αποβεί προς όφελος όλων των περιοχών της χώρας και όλων των τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Τέλος, ο επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η εντατική συνεργασία με την Ελλάδα και η πολύ καλή προετοιμασία από την πλευρά της Επιτροπής μάς επέτρεψαν να εκταμιεύσουμε τα κονδύλια σε χρόνο-ρεκόρ.

“Εναρκτήριο λάκτισμα”

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι προχρηματοδοτήσεις αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα για την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας.

Η Επιτροπή θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις με βάση την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Η χώρα αναμένεται να λάβει συνολικά 30,5 δισ. ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδίου της (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ελληνικό σχέδιο αποτελεί μέρος της πρωτοφανούς αντίδρασης της Ε.Ε. απέναντι στην κρίση Covid-19 με στόχο να εξέλθει ακόμα ισχυρότερη από αυτήν, προωθώντας την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και τη συνοχή στις κοινωνίες μας.

Η κατανομή των πόρων

Στην Ελλάδα οι κοινοτικοί πόροι θα διατεθούν για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να έχουν βαθιά μετασχηματιστική επίδραση στην οικονομία και την κοινωνία της Ελλάδας, τονίζει η Επιτροπή, η οποία αναφέρει ορισμένα από τα χρηματοδοτούμενα έργα, που είναι τα ακόλουθα:

  • Διασφάλιση της πράσινης μετάβασης: 645 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης με τις Κυκλάδες, αυξάνοντας το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ικανότητα αποθήκευσης.
  • Στήριξη της ψηφιακής μετάβασης: Μέτρα ύψους 375 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, ιδίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και θα στηρίξουν την αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας.
  • Ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας:740 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην ενίσχυση ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας με στόχο την αύξηση της πλήρους απασχόλησης. Άλλα 627 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στη βελτίωση και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.

Η χθεσινή εκταμίευση πραγματοποιείται μετά την πρόσφατη επιτυχή έξοδο στις αγορές από την Επιτροπή με την έκδοση σειρών ομολόγων, οι οποίες μέχρι το τέλος του έτους θα αντλήσουν συνολικά 80 δισ. ευρώ. Οι εκδόσεις αφορούν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία θα συμπληρωθεί με βραχυπρόθεσμα γραμμάτια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χρηματοδότηση επενδύσεων

Με την εκταμίευση των 4 δισ. ευρώ ο τραπεζικός λογαριασμός του Ελληνικού Δημοσίου είχε χθες υπόλοιπο της τάξεως των 38,5 δισ. ευρώ, ποσό που είχε να καταγραφεί από την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Για να φτάσουν τα ταμειακά διαθέσιμα να βρίσκονται από χθες στα 38,5 δισ. ευρώ προηγήθηκαν:

1. Η έκδοση 8 ομολόγων εν μέσω πανδημίας συνολικού ύψους 21 δισ. ευρώ. Τρεις από αυτές είχαν επιτόκιο κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Συνολικά από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, το ποσό φτάνει στα 27,5 δισ. ευρώ.

2. Η είσπραξη 5,2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE.

3. Η αύξηση του υπολοίπου των εντόκων γραμματίων κατά 2,8 δισ. ευρώ.

4. Η έκδοση ομολόγων με ιδιωτική τοποθέτηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr