30ετές ομόλογο ΔΝΤ

Με δύο κομβικές κινήσεις το οικονομικό επιτελείο έστειλε μέσα στην εβδομάδα ένα κρίσιμο και σαφές μήνυμα στις αγορές: ότι παρά τις δυσκολίες, που επιτείνονται λόγω της πανδημίας, η Ελλάδα φροντίζει για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του.

Το ορόσημο του 30ετούς ομολόγου

Η πρώτη κίνηση αφορά στην έκδοση του 30ετούς ομολόγου και η δεύτερη στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

  • Με αυτό το βήμα-ορόσημο αντλήθηκαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 1,956%, που χαρακτηρίστηκε από την αγορά « ως ένα  επιτόκιο που κυμάνθηκε σε καλό επίπεδο», όταν οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, το κόστος δανεισμού της χώρας μας παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Το 30ετες ομόλογο είναι η πρώτη έκδοση τόσο μακράς διαρκείας από το 2008 και αποτελεί την δεύτερη έξοδο στις αγορές για το 2021. Στα τέλη Ιανουαρίου είχε προηγηθεί η έκδοση 10ετους ομολόγου και η χώρα μας άντλησε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο που για πρώτη φορά έπεσε κάτω από το 1% και συγκεκριμένα 0,75%.

Στόχος η βελτίωση του προφίλ του χρέους

«Οι διεθνείς επενδυτές και δανειστές πιστεύουν στην μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου, ενώ το Bloomberg χαιρέτισε την έκδοση: ως την «Η Ελλάδα επιστρέφει στο παιχνίδι».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δίνει το στίγμα των κινήσεων με στόχο το χαμηλότερο κόστος δανεισμού λέγοντας χαρακτηριστικά:

  • «Όταν αυξάνει το χρέος πρέπει να κάνεις κινήσεις που να φαίνεται ότι βελτιώνεις τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό που έγινε με το 30ετές ομόλογο δηλαδή, για πρώτη φορά μετά το 2008. Ήταν μια κίνηση με στρατηγική στόχευση που βελτιώνει το προφίλ της Ελλάδας εντός και εκτός της χώρας. Αναγνωρίστηκε από θεσμούς, εταίρους και αγορές. Αυτό μας βοηθά πολύ για να δανειστούμε με χαμηλό κόστος. Αν δεν μπορούσαμε να αυξάνουμε τα ταμειακά της χώρας, δεν θα μπορούσαμε να αποπληρώσουμε τις ανάγκες».

Γιατί αποφασίστηκε η πρόωση αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η δεύτερη κομβική κίνηση αφορούσε την πρόωρη αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ. Ειδικότερα εξοφλήθηκαν δάνεια προς το Ταμείο που λήγουν φέτος και το 2022 ύψους 3,35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Είναι η δεύτερη φορά που η χώρα μας προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή. Η πρώτη πρόωρη αποπληρωμή είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο 2019 όταν και είχαν αποπληρωθεί δανειακές υποχρεώσεις ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία, παρά την μείωση των διαθεσίμων, αφενός λόγω των δαπανών που απαιτούνται για τη στήριξη της και αφετέρου λόγω των μειωμένων εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών έχει συγκεκριμένους  στόχους, που προσαρμόζονται λόγω της συγκυρίας.

Επ’ αυτού  ο Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθαρίζει τα πλαίσιο: «Τα ελλείμματα αυξάνουν», λέει. «Το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις και το χρέος το ίδιο. Η βιωσιμότητα του χρέους επιβαρύνεται. Ταυτόχρονα βγαίνουμε στις αγορές. Άρα κάνουμε κινήσεις για τη βιωσιμότητα χρέους, όπως η πρόωρη αποπληρωμή».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους η χώρα μας θα αντλήσει από τις διεθνείς αγορές μέσα στο 2021 ένα ποσό μεταξύ 10 και 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της.

Πηγή: economico.gr