Η Ελλάδα έρχεται πιό κοντά με την Αίγυπτο

Η Αθήνα έρχεται πιό κοντά με το Κάϊρο.Το υπουργείο Εξωτερικών  ετοιμάζει ευχάριστες εκπλήξεις στη Μεσόγειο με γεωπολιτικής σημασίας συμφωνίες που τείνει να ολοκληρώσει με την Αίγυπτο. Παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει πακέτο εξελίξεων όσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, η οποία πλέον και λόγω της γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα και για την Ε.Ε.

Την ερχόμενη Τρίτη 23 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Υπουργού  Κώστα Σκρέκα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Shaker Al- Margabi. Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος θα επισκεφθεί τη χώρα μας σε μια κρίσιμη συγκυρία, με τα θέματα της ενέργειας και της ενεργειακής κρίσης να κυριαρχούν στο διεθνές σκηνικό.

Οι εθνικές ενεργειακές στρατηγικές των δύο χωρών
Όπως αναφέρει το newmoney (Σταύρος Γριμάνης), το τραπέζι θα τεθεί και το έργο GREGY Interconnector, το οποίο προωθείται από τον Όμιλο Κοπελούζου. Κατόπιν αρκετών διμερών συναντήσεων, αλλά και του MoU που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, έχει αποφασιστεί η πολιτική και θεσμική υποστήριξη του, ως έργου προτεραιότητας, το οποίο συνάδει τόσο με τις επιταγές του EU Green Deal, όσο και με τις εθνικές ενεργειακές στρατηγικές των δύο χωρών.

Παράλληλα, έχει συμφωνηθεί ως βέλτιστη λύση για τη χρηματοδότηση των μελετών η ένταξή τους στο REPowerEU ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Έντονες διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν και από τους Διαχειριστές των δύο χωρών με τον ΑΔΜΗΕ να βρίσκεται σε πολύ στενή συνεργασία με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου για την τεχνική και χρηματοοικονομική ωρίμανση του έργου. Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ ενδιαφέρεται να συμμετέχει επενδυτικά στο project και προχωρεί ήδη στα αρχικά στάδια της διαδικασίας due diligence, σε συνεννόηση με τον Όμιλο Κοπελούζου και τον αντίστοιχο Διαχειριστή της Αιγύπτου, ο οποίος επίσης έχει εκφράσει ενδιαφέρον για επενδυτική συμμετοχή του.

H ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ της Αιγύπτου και της Αττικής

Το project, εκτιμώμενου ύψους 3,5 δις ευρώ, προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ της Αιγύπτου και της Αττικής και περαιτέρω με την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ υπολογίζεται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σε τρία με τρεισήμισι χρόνια μετά την λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθούν στην Αίγυπτο υποδομές ΑΠΕ 61 GW μέχρι το 2035, έτσι ώστε η ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μεταφέρεται μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη να είναι «πράσινη 100%».

Aνάπτυξη υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 940 χλμ

Το τελικό πλάνο του project προβλέπει την ανάπτυξη υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 940 χλμ, που θα έχει χωρητικότητα 3.000 MW και θα είναι αμφίδρομης ικανότητας. Το καλώδιο θα διασυνδέει απευθείας την Αίγυπτο με την Αττική (σε δύο σημεία για αποφυγή της τοπικής υπερφόρτωσης δικτύου) , χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς για τεχνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Σημειώνεται ότι ένα μέρος του μεταφερόμενου φορτίου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ενώ άλλο μέρος να διατίθεται απευθείας στη βιομηχανία μέσω διμερών συμφωνιών (πράσινα PPAs).

Το έργο έχει ενταχθεί στο 10ετές Σχέδιο Ανάπτυξης (TYNDP 2022) του Entso-e και είναι υποψήφιο προς ένταξη και στην 6η λίστα των Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI). Παράλληλα, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών μεγάλων ελληνικών και ξένων χρηματοδοτικών οργανισμών. Στο πλαίσιο αυτό έχει εξασφαλιστεί letter of support από ελληνική τράπεζα για 1,5 δισ. ευρώ.

  • Με πληροφορίες για τα ενεργειακά από το newmoney
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr