Ταμείο Ανάκαμψης

Τη Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στην Κομισιόν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, όπως αποκάλυψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μάλιστα, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι έχουν προηγηθεί αρκετές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το πρόγραμμα έχει ήδη κοστολογηθεί και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 60 μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του τρόπου που δουλεύουν Δημόσιο και επιχειρήσιες.

  • «Αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσει η δουλειά για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων», τόνισε.

Διεθνείς και ευρωπαϊκοί αναλυτές και οίκοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα είναι η μεγάλη κερδισμένη και ότι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα αποτελέσουν τον μεγάλο καταλύτη για την ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Ο μεγάλος καταλύτης για την Ελλάδα 

Ενα χρόνο μετά την αρχική συμφωνία, και στα τέλη του τρέχοντος τριμήνου, θα εγκριθεί πλήρως το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα αποτελέσει τον μεγάλο καταλύτη για την Ελλάδα, καθώς η ελληνική οικονομία αποτελεί την απόλυτη νικήτρια σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που θα έχουν οι πόροι του στην αναπτυξιακή της δυναμική, επισημαίνει η Société Générale σε έκθεσή της όπου απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα για το μεγάλο αυτό «όπλο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πιο κερδισμένη από όλες τις χώρες της Ε.Ε η Ελλάδα 

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τους «νικητές», σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, η Ελλάδα θα επωφεληθεί το περισσότερο σε όρους % ΑΕΠ από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ κερδισμένες θα βγουν και χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Αν και η Ιταλία και η Ισπανία θα λάβουν τα υψηλότερα ποσά, περίπου 83 δισ. και 76 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ή σχεδόν το 20% του συνόλου, ωστόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ θα λάβουν 4,6% και 6,1%, αντίστοιχα, και σημαντικά χαμηλότερο από την Κροατία (13%), τη Βουλγαρία (12,5%), την Ελλάδα (10,5%) και την Πορτογαλία (7,4%), με την Ελλάδα να αποτελεί τη νικήτρια από την περιοχή της Ευρωζώνης.

Οι εκταμιεύσεις των χρημάτων 

Αναφορικά με τα χρήματα που θα εκταμιευθούν φέτος, όπως επισημαίνει η Société Générale, συνολικά, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα λάβουν έως και 60 δισ. ευρώ, δηλαδή μια δημοσιονομική ώθηση ύψους 0,4% του ΑΕΠ.

Κατά τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί, τα κράτη-μέλη θα λάβουν το 13% του ποσού που διατίθεται σε έργα στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας το 2021, δηλαδή εκταμιεύσεις έως 87 δισ. ευρώ αυτή τη χρονιά.

Ωστόσο, ενώ το ποσό των επιχορηγήσεων θα ζητηθεί πλήρως, το ποσό των δανείων που ζητήθηκαν αρχικά είναι πιθανό να αποδειχθεί πολύ μικρότερο από το συνολικό κονδύλι (τα δάνεια μπορούν να ζητηθούν έως τα τέλη του 2023). Επιπλέον, η SocGen εκτιμά ότι οι χώρες ενδέχεται επίσης να λάβουν έως και το 13% άλλων επιχορηγήσεων (React-EU κ.λπ.) το 2021.

Πέρα από αυτό, οι εκταμιεύσεις θα γίνονται σταδιακά και σε διάστημα έξι ετών, ενώ θα κορυφωθούν το 2023-2024. Καθώς η ταχύτητα εκτέλεσης των έργων εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα κάθε κυβέρνησης, η γαλλική τράπεζα αναμένει ότι θα δαπανηθεί μόνο το 40% των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης έως το 2023.

Τα δάνεια

Οσον αφορά τα δάνεια, είναι γνωστό ότι συνολικά διαμορφώνονται στα 360 δισ. ευρώ και ότι οι χώρες δεν μπορούν να ζητήσουν περισσότερο από το 6,8% του ακαθάριστου εθνικού τους εισοδήματος.

Ως αποτέλεσμα, σημειώνει η SocGen, το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει μια χώρα είναι γνωστό, π.χ. 123 δισ. ευρώ για την Ιταλία, 85 δισ. ευρώ για την Ισπανία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα, μερικές χώρες δεν έχουν κανένα οικονομικό συμφέρον να λάβουν δάνειο από την Ε.Ε., καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων τους είναι στα ίδια επίπεδα ή κάτω από το επίπεδο της Ε.Ε. για όλες τις διάρκειες των ομολόγων τους.

Ετσι απομένει μία λίστα με 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι οποίες ζήτησαν πρόσθετα χρήματα από το πρόγραμμα SURE.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr