Μπορεί το ενδιαφέρον να επικεντρώθηκε στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, ωστόσο, φαίνεται ότι το Πεντάγωνο συνεχίζει να κάνει κινήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως μηνύματα τόσο προς την Αθήνα όσο και προς την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Λάρισας 8 Μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα (UAV) τύπου MQ-9 Reaper της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Η μετασταύθμευση αυτή έγινε στο πλαίσιο του υφιστάμενου και εν εξελίξει σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για την προώθηση, υλοποίηση και διαρκή διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, και μετά από στενή και συνεργασία των αρμοδίων Κλάδων του με τις Αμερικανικές αρχές.

«Ηunter-killer»

Η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους, θα ενισχύσει την διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του NATO και έλαβε χώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), καθώς και της Εφαρμοστικής Διευθέτησής της που υπεγράφη μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και της US European Command (EUCOM) την 1 Νοεμβρίου 2021.

Τα MQ-9 Reaper είναι μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ικανά είτε για εκ του μακρόθεν ελεγχόμενη είτε και για αυτόνομη πτήση και θεωρούνται ως τα βασικά UAV τύπου «κυνηγός-δολοφόνος» (hunter-killer), καθώς μπορούν να πραγματοποιούν πτήσεις παρακολούθησης και ανίχνευσης σε μεγάλο ύψος, αλλά και επιχειρήσεις κρούσης, αφού μεταφέρουν ισχυρά οπλικά συστήματα, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, στη Λιβύη και σε χτυπήματα κατά του ISIS.

Το μήνυμα στην Αθήνα

H παρουσία των οκτώ «θεριστών» στη Λάρισα, αν μη τι άλλο, υπογραμμίζει την αναβαθμισμένη αμυντική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα, αλλά και την εξαιρετική συνεργασία των δύο χώρων, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, υποδηλώνει και τους δισταγμούς της Ουάσινγκτον σχετικά με την εγκατάσταση εξελιγμένων οπλικών συστημάτων σε βάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, όπου ενδεχομένως πριν από μερικά χρόνια θα είχαν κατευθυνθεί τα εν λόγω UAV.

Σημειώνεται, δε, ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ΜQ-9 Reaper ενδιαφέρουν την Αθήνα, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είχε παρουσιάσει εξοπλιστικό πρόγραμμα απόκτησης δύο τέτοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με εκτιμώμενο κόστος τα 370 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 4 Ιουλίου 2022.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr