Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Στους πρωτοπόρους σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κατατάσσεται η χώρα μας έχοντας αντλήσει ή θα εισπράξει μέχρι το τέλος του χρόνου11,08 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν κυβερνητικές πηγές, η πορεία του  Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» έχει ως εξής:

  1. Πόροι 11,08 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου 

Υποβλήθηκε χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον αρμόδιο για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορά πόρους συνολικού ύψους 3,56 δισ. ευρώ. Έτσι μετά την προχρηματοδότηση (9 Αυγούστου 2021) ύψους 3,96 δισ. ευρώ και την εκταμίευση της πρώτης δόσης (8 Απριλίου 2022) ύψους  3,56 δισ. ευρώ οι συνολικοί πόροι που εισρέουν στη χώρα μας μέχρι το τέλους του έτους ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι το νέο αίτημα αφορά 1,72 δισ. ευρώ για την πληρωμή επιδοτήσεων και 1,84 δισ. ευρώ για την πληρωμή δανείων. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών που καταθέτουν αίτημα εκταμίευσης της δεύτερης πληρωμής και η πρώτη που καταθέτει αίτημα για την τρίτη πληρωμή στο σκέλος των δανείων.

  1. Δράσεις που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Στο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνονται προγράμματα για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ανάμεσα στα άλλα τρία προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων με βάση τα οποία 100 χιλ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, άλλες 100 χιλ. σύγχρονο εξοπλισμό για τις συναλλαγές τους, ενώ 200 επιχειρήσεις πληροφορικής επιδοτούνται για να αναπτύξουν νέα προϊόντα-υπηρεσίες. Επιχορηγούνται επίσης επενδυτικά  σχέδια έως 6 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης. Ενισχύεται η δημιουργία βιομηχανικών πάρκων νέας γενιάς. Διατίθενται επίσης 1,2 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά στο πλαίσιο του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον». Προβλέπεται ακόμη πρόγραμμα εξοικονομώ στο πλαίσιο του οποίου θα επωφεληθούν 10 χιλ. επιχειρήσεις.

  1. Προγράμματα για απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή

Βασικό πυλώνα του «Ελλάδα 2.0» αποτελεί η στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής: Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται ανάμεσα στα άλλα:

-Η ανάπτυξη ολοκληρωμένου προγράμματος σπουδών και προγράμματος για σχολεία με στόχο τη γνωστική ανάπτυξη νηπίων από τριών μηνών έως τεσσάρων ετών. Πρόγραμμα «Κυψέλη».

-Δράσεις για την παιδική προστασία. Τοποθέτηση ανηλίκων με βαριά αναπηρία στη φροντίδα επαγγελματιών ανάδοχων. Ολοκλήρωση διαμερισμάτων ανεξάρτητης διαβίωσης για την αποιδρυματοποίηση 200 εφήβων.

-Πιλοτικό πρόγραμμα 104 εκατ. ευρώ για στοχευμένη αναπροσαρμογή της επιδοματικής πολιτικής.

-Πρόγραμμα κατάρτισης για 80.000 ανέργους και 150.000 εργαζόμενους.

-Πέντε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και προεργασίας για 48.500 ανέργους.

-Επιδότηση δημιουργίας 5.000 νέων θέσεων απασχόλησης προς τον πράσινο τομέα και πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και απασχόλησης για 13.500 ανέργους ηλικίας 25-45 ετών.

-Νταντάδες γειτονιάς.

-Διευρυμένο σχολικό ωράριο για το ολοήμερο σχολείο.

-Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων σε 120 επιχειρήσεις.

  1. Έργα και δράσεις με κοινωνικό πρόσημο

–Παιδεία: Παροχή Voucher για ψηφιακό εξοπλισμό σε πάνω από 500.000 μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και 166.000 εκπαιδευτικούς. Εφοδιασμός 36.000 τάξεων στα δημόσια σχολεία με διαδραστικούς πίνακες. Εξοπλισμός 177.000 σετ ρομποτικής και STEM για δημόσια νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια.

–ΑμεΑ: Προσωπικός Βοηθός για 2.000 άτομα με αναπηρία. Τεχνολογικά εργαλεία για 12.661 μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Εθνική πύλη παροχών αναπηρίας, έναρξη της λειτουργίας των ψηφιακών ΚΕΠΑ και καθιέρωση της Κάρτας Αναπηρίας. –Υγεία: Εθνικό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής:. Ψηφιακή μαστογραφία για γυναίκες 50-69 ετών. Προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για γυναίκες μεταξύ 21-65 ετών. Προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 50-69 ετών.

  1. Έργα που εντάσσονται στο σκέλος των επιδοτήσεων

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ήδη ενταχθεί 372 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ, που  εμπίπτουν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Σχεδίου, («Πράσινη μετάβαση», «Ψηφιακή μετάβαση», «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας». Ανάμεσα στ’ άλλα έχουν ενταχθεί έργα που αφορούν:

-Εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια του Δημοσίου.

-Αναβαθμίσεις του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας

-Ανάπτυξη, κατασκευή, θέση σε τροχιά και προ-λειτουργία μικρών δορυφόρων, που θα υποστηρίζουν υπηρεσίες ασφαλούς συνδεσιμότητας.

-Σχεδιασμό, ενοποίηση και υποστήριξη της λειτουργίας των Μητρώων της ΗΔΙΚΑ Α.Ε στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

-Πανεπιστήμια Αριστείας.

-Προληπτικά τεστ κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.

-Τεχνολογικό Πάρκο «ThessINTEC» στη Θεσσαλονίκη.

  1. Έργα που εντάσσονται στο σκέλος των δανείων

Στο «Ελλάδα 2.0» έχουν υποβληθεί 150 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό προϋπολογισμό 6,82 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,83 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 2,46 δισ. ευρώ σε κεφάλαια των τραπεζών και 1,53 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια των επενδυτών.  Αφορούν επενδύσεις σε διαφορετικούς κλάδους, όπως βιομηχανία, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές, τουρισμός, υπηρεσίες, εμπόριο.

Από τα 150 υποβληθέντα επενδυτικά σχέδια, μεγάλος αριθμός τους βρίσκεται στο στάδιο της προέγκρισης από τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ έχουν, ήδη, συμβασιοποιηθεί 23 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,41 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 650 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από πόρους-δάνεια του Ταμείου. Αξίζει να επισημανθεί πως σε μία χρονική περίοδο ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ανέρχεται σε 0,90%, με μέση διάρκεια αποπληρωμής περίπου τα 10 έτη.

Βασικές επισημάνσεις για την πορεία του «Ελλάδα 2.0»

Η πορεία εφαρμογής του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» παρουσιάστηκε χθες από τους συναρμόδιους Υπουργούς και στελέχη της Κυβέρνησης. Ανέφεραν ανάμεσα στ’ άλλα:

–Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης: «Το δεύτερο αίτημα πληρωμής φέρνει στα δημόσια ταμεία 3,56 δισ. ευρώ. Κι αυτό, αφού εκπληρώσαμε, με επιτυχία, τα 19 ορόσημα των μεταρρυθμίσεων, τα 6 των επενδύσεων, και νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, τα 3 ορόσημα που αφορούν στα δάνεια. Έτσι, συνυπολογίζοντας την πρώτη πληρωμή και την προχρηματοδότηση, εισρέουν στη χώρα μας πόροι άνω των 11 δισ. ευρώ, σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία για τη διεθνή οικονομία. Η αποτελεσματική υλοποίηση του “Ελλάδα 2.0”, σε συνδυασμό με την επενδυτική δυναμική της χώρας και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφεται, συγκριτικά με άλλα κράτη, συνιστούν το τρίπτυχο των λόγων, που πιστεύουμε ότι θα μας κρατήσουν μακριά από την ύφεση».

–Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος: «Αυτό που ξεχωρίζει το “Ελλάδα 2.0” από προηγούμενα πακέτα κοινοτικών ενισχύσεων είναι ο πυλώνας των μεταρρυθμίσεων που διευκολύνουν, επιταχύνουν και πολλαπλασιάζουν τα οφέλη των δημοσίων επενδύσεων για την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιοποίηση Κράτους και οικονομίας, τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, των εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Το Σχέδιο περιλαμβάνει 68 μεταρρυθμίσεις,  στους τέσσερις πυλώνες και σ’ αυτή τη δόση ολοκληρώσαμε 19 κρίσιμα, μεταρρυθμιστικά ορόσημα, μεταξύ των οποίων είναι η καθιέρωση, με νόμο, του προσωπικού βοηθού για Άτομα με Αναπηρία, η ενίσχυση των δεξιοτήτων των δικαστών για την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, η έναρξη εφαρμογής συστήματος αξιολόγησης απόδοσης και αμοιβής στο δημόσιο τομέα, καθώς και το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ, το μεγαλύτερο που έχει γίνει στη χώρα μας για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν στην καθημερινότητα τους, ότι το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” δεν θωρακίζει, απλώς, την οικονομία, την αλλάζει, μεταμορφώνει τη χώρα μας, κάνοντας την πιο δίκαιη, πιο ανθεκτική, πιο εξωστρεφή και παραγωγική».

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου: «Η Ελλάδα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή μέσα στην πανδημία και τις κρίσεις που έχει πυροδοτήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αντοχή, που αναγνωρίζεται από διεθνείς ανεξάρτητους οργανισμούς και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Η Ελλάδα άντεξε και αντέχει και χάρη στην οικονομική πρόοδο που συντελέστηκε στα χρόνια αυτά, η οποία μας πρόσφερε πολύτιμους πόρους. Η Ελλάδα δεν άντεξε απλά. Πέτυχε και να ανακάμψει, επιτυγχάνοντας φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης. Σημαντικότατο μερίδιο σε όλα όσα ανέφερα έχει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Ένα σχέδιο θεμελιώδους οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού, που επιδρά στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά και στις τεχνολογίες, τις συμπεριφορές και τους θεσμούς».

–Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης: «Στο πλαίσιο του πρώτου και δεύτερου αιτήματος εκταμίευσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουμε εκπληρώσει, με επιτυχία, 26 μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, συνολικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών, αφορούν στην ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην εμπέδωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, στην επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και ευρύτερα στη θεσμική θωράκιση της χώρας, καθώς και στην ενίσχυση του κοινωνικού Κράτους, της απασχόλησης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, ως κεφαλαιώδους σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την άμβλυνση των ανισοτήτων και την οικονομική ανάπτυξη. Οι μεταρρυθμίσεις του “Ελλάδα 2.0” συνδέονται, άρρηκτα, με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης».

Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας: «Ένα ρεαλιστικά αισιόδοξο σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με ιδιαίτερα θετικά, ήδη, αποτελέσματα. Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, σε συνεργασία και συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει θεσπίσει ένα αυστηρό και ολοκληρωμένο σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή εκταμίευση των πόρων από την Ε.Ε. στη χώρα μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr