Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει έως και 8 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους το 2023

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει έως και 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές χρέους το 2023, εκδίδοντας νέες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις, δήλωσαν στο Reuters (αποκλειστικό ρεπορτάζ Λευτέρη Παπαδήμα) την Τρίτη δύο κυβερνητικές πηγές.

Η Αθήνα εξέδωσε φέτος ένα κρατικό ομόλογο διάρκειας 10 και ένα πέντε 5 ετών και άνοιξε ξανά (reopening) αρκετές άλλες λήξεις μέσω δημοπρασιών, για να εισφέρει ρευστότητα σε επιλεγμένα σημεία της καμπύλης αποδόσεων. Έχει συγκεντρώσει περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής φέτος.

Σχεδιάζει επίσης να αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα 2,7 δισ. ευρώ διμερών κρατικών δανείων (GLF) που λήγουν το 2023 και οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.

«Οι δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο έτος είναι περιορισμένες»

«Οι δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο έτος είναι περιορισμένες, ειδικά μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF. Θα δανειστούμε 7-8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Ένας δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το σχέδιο δανεισμού της χώρας για το 2023.

Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να εκδώσει το πρώτο πράσινο ομόλογο το 2023, έκδοση που αρχικά είχε προγραμματιστεί για φέτος. «Δεν θέλαμε να προχωρήσουμε σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, σε μια τόσο ασταθή αγορά. Θα το κάνουμε το επόμενο έτος», είπε ο πρώτος αξιωματούχος.

Το κόστος δανεισμού μέσω 10ετούς ομολόγου αναφοράς έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από την αρχή του έτους, αντανακλώντας μια ευρύτερη αύξηση των αποδόσεων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανεβάζει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,57% την Τρίτη.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η πιο χρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, αλλά έχει απόθεμα μετρητών περίπου 38 δισεκατομμυρίων ευρώ, αρκετό για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για τουλάχιστον δύο χρόνια, χωρίς να αξιοποιήσει τις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr