10 δισ. ευρώ θα αντλήσει  ο ΟΔΔΗΧ το 2022 από τις διεθνείς αγορές, με την έκδοση έξι ομολόγων εκ των οποίων η μία θα αφορά το πρώτο εθνικό “πράσινο ομόλογο” , σύμφωνα με τη Citigroup. 

Ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να ανακοινώσει τη δανειακή στρατηγική για το νέο έτος πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζονται εκδόσεις ύψους 10-12 δισ. ευρώ.

Στόχος του ΟΔΔΗΧ και για το 2022 είναι αφενός μεν η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, και η εκδοτική δραστηριότητα ομολόγων για τη διατήρηση υψηλής ρευστότητας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Citigroup:

  • Το πρώτο ομόλογο θα είναι 10ετές  και θα εκδοθεί τον Ιανουάριο με στόχο την άντληση 3,5 δισ. ευρώ. 
  • Το δεύτερο ομόλογο θα είναι ένα νέο 5ετές τον Μάρτιο για την άντληση 1,5 δισ. ευρώ
  • Το τρίτο θα αφορά το reopening του 30ετούς ομολόγου που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο το 2021 για την άντληση 1 δισ. ευρώ. Θα εξελιχθεί περί τις αρχές του β΄τριμήνου 2022.
  • Το τέταρτο ομόλογο  θα εκδοθεί τον Μάιο για την άντληση 2 δισ. ευρώ, με πιθανό “άνοιγμα” της έκδοσης   10ετούς που θα εκδώσει τον Ιανουάριο
  • Τοπέμπτο  ομόλογο θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο με 15ετή ή 20ετή τίτλο για την άντληση 2 δισ. ευρώ.
  • Παράλληλα, η Citi εκτιμά πως η Ελλάδα θα εκδώσει το 2022 το πρώτο της πράσινο κρατικό ομόλογο, κάτι που θα κάνει και η Πορτογαλία για πρώτη φορά στη δική της ιστορία.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Citi, μετά το τέλος του PEPP τον Μάρτιο του 2022, η ΕΚΤ θα αυξήσει τις αγορές υπό το κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το APP, διπλασιάζοντάς τες σε μηνιαίο επίπεδο στα 40 δισ. ευρώ από 20 δισ. ευρώ σήμερα.

Πηγή: economico.gr