Αισιόδοξος  για την προοπτική ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης από το 2021 εμφανίστηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Όπως είπε, όλοι οι πρόδρομοι δείκτες για την ελληνική οικονομία (PMI, Καταναλωτή, Υπηρεσιών) είναι σήμερα σαφώς ανοδικοί και αυτό είναι ένα πολύ ενθαρυντικό.

  • Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε παράλληλα ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης, άνω του 10%, κατά τα τρία τελευταία τρίμηνα του έτους, με αποτέλεσμα η αύξηση του ΑΕΠ κατά το 2021 να διαμορφωθεί συνολικά περί το 4,5%.

Οι καταθέσεις που αυξήθηκαν κατά 20 δισ ευρώ περίπου το 2020 σηματοδοτούν πηγή επενδύσεων και κατανάλωσης για το 2021 και μετά, ενώ ταυτόχρονα η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική θα παραμείνουν χαλαρές – με το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στα ίδια επίπεδα με του 2020. Πολύ σημαντικό ακόμη είναι ότι η τουριστική κίνηση αναμένεται να αντιστοιχεί στο 50% των αφίξεων του 2019, σε σύγκριση με το 25% πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη ευκαιρία, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται ως “δώρο” να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη. Αν το εκμεταλλευτούμε σωστά, τόνισε, θα δούμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Η κυβέρνηση παρείχε σημαντική δημοσιονομική στήριξη

Επίσης, ο κ. Μυλωνάς στάθηκε στις κινήσεις που έγιναν το 2020 και συνέβαλαν στην απορρόφηση των κραδασμών που προκάλεσε η πανδημία:

  • Η κυβέρνηση με γρήγορα αντανακλαστικά παρείχε σημαντική δημοσιονομική στήριξη, με το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% του ΑΕΠ το 2019 να περνά σε έλλειμα άνω του 6% το 2020, κατά κύριο λόγο μέσω των μέτρων στήριξης της οικονομίας, ενώ υπήρξε και στήριξη σε συνεργασία με τις τράπεζες, για τα διάφορα προγράμματα παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές τράπεζες εκταμίευσαν καθαρά 6,5 δισ. ευρώ το 2020, μία αύξηση της τάξης του 10% των εταιρικών δανείων τους. Τόνισε ότι οι κινήσεις αυτές πέτυχαν το ζητούμενο, τη στήριξη της οικονομίας και των νοικοκυριών: η ανεργία μειώθηκε το 2020 σε σχέση με το 2019, αντί να αυξηθεί, ενώ το εισόδημα των εργαζομένων υποχώρησε ελάχιστα.

Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι το στοίχημα για την οικονομία για το 2021 θα είναι “αν θα προλάβουμε το καλοκαίρι”, ενώ παραμένει αισιόδοξος καθώς ο εμβολιασμός προχωρά με ταχείς ρυθμούς και με έξυπνους τρόπους, όπως για παράδειγμα με προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών.  

Πηγή: economico.gr