Τουρκία υπερπτήσεις

Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν και φορτίζει ξανά το κλίμα στο Αιγαίο: Η Αγκυρα προχώρησε σήμερα σε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, λίγες ώρες αφότου τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει κι επισήμως τον τουρκικό θυμό για την ελληνογαλλική συμφωνία κατηγορώντας την χώρας μας ότι “απειλεί την περιφερειακή ειρήνη“.

Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους

Στις 11.26, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους, στα 29.000 πόδια.

Ένα λεπτό αργότερα, δεύτερο ζευγάρι τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους στα 11.000 πόδια.

Αγκυρα: Η Ελλάδα “απειλεί την περιφερειακή ειρήνη”

Νωρίτερα, στην πρώτη του επίσημη αντίδραση μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αποτύπωσε την οργή της Άγκυρας για την ελληνογαλλική συμφωνία.

«Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας για θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας και για εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι ένα κενό όνειρο, ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

«Αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας και η προσπάθεια της να απομονώσει  και να αποξενώσει την Τουρκία, είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», κατέληγε η δήλωση του Τούρκου αξιωματούχου.

Νέος γύρος διερευνητικών επαφών την Τετάρτη στην Αγκυρα

Σ’ αυτό το φορτισμένο κλίμα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών θα γίνει στην Άγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr