Σε αντίθεση με την Ευρώπη, στις ΗΠΑ ο ορισμός της νέας κυβέρνησης είναι μια ζόρικη και ενίοτε μακρά διαδικασία, καθώς το κάθε μέλος της περνά από την βάσανο της έγκρισης από το Κογκρέσο.

Οπότε, δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μόλις τις τελευταίες εβδομάδες συγκροτήθηκε ως σώμα, καθώς τελείωσαν οι «ανακρίσεις» των μελών της από τα μέλη των αρμοδίων Επιτροπών.

Και είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα κυβέρνηση, καθώς μόλις ένα στα τρία μέλη της είναι λευκοί άνδρες (σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τραμπ χρειαζόταν… μικροσκόπιο για να βρεθεί γυναίκα ή μέλος μειονότητας).

Το 55% των μελών της κυβέρνησής του προέρχεται από μειονότητες, το 45% είναι γυναίκες, στον Λευκό Οίκο οι περισσότερες συνεργάτιδές του είναι γυναίκες και ένα σημαντικό μέρος της κυβέρνησης προέρχεται από το χώρο της αυτοδιοίκησης.

Πηγή: Vox

Τα «βαριά όπλα»

Τα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τα «βαριά όπλα» είναι τα εξής:

-Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών: έχει τον δύσκολο ρόλο να τα ξαναβρεί με όσους συμμάχους των ΗΠΑ κατάφερε να τα σπάσει ο Τραμπ, αλλά και να χειριστεί τις λεπτές διπλωματικές ισορροπίες με Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα.

-Τζάνετ Γιέλεν, υπουργός Οικονομικών: η πρώην επικεφαλής της Fed παραλαμβάνει μια οικονομία που χτυπήθηκε άγρια από την πανδημία του κοροναϊού και πρέπει να ξαναβρεί τα ίσια της.

Αλεχάντρο Μαγιόρκας, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας: με καταγωγή από την Κούβα, ο Μαγιόρκας καλείται να βρει λύσεις για το μεταναστευτικό, μετά την πολιτική μηδενικής ανοχής του Τραμπ που, όμως, προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυσε.

-Λόιντ Όστιν, υπουργός Άμυνας: παραλαμβάνει ένα άκρως πολιτικοποιημένο/κομματικοποιημένο Πεντάγωνο και πρέπει να βάλει τάξη και με τους αξιωματικούς, αλλά και να δει τι θα γίνει με τις διάφορες εμπλοκές των ΗΠΑ.

-Μέρικ Γκάρλαντ, υπουργός Δικαιοσύνης: παρά τρίχα μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο δικαστής Γκάρλαντ θα έχει γεμάτα χέρια με υποθέσεις εσωτερικής τρομοκρατίας, αλλά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι σημαντικοί «παίκτες»

Είναι τα μέλη της κυβέρνησης που θα επιφορτιστούν με δύσκολες και λεπτές αποστολές.

-Ουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της CIA: επί Τραμπ οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ βρέθηκαν σε σοβαρή αναταραχή, και ο Μπερνς καλείται να ανυψώσει το ηθικό και να ανασυντάξει την «Εταιρεία».

-Ντεμπ Χάαλαντ, υπουργός Εσωτερικών: η πρώτη ινδιάνα που γίνεται μέλος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, η Χάαλαντ καλείται να βελτιώσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τις φυλές της Αμερικής.

-Κάθριν Τάι, Εμπορική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ: με καταγωγή από την Ταϊβάν (η ίδια γεννήθηκε στο Κονέκτικατ) και τεράστια γνώση σε ζητήματα Κίνας, θα είναι ο συνδετικός κρίκος Ουάσινγκτον-Πεκίνου για τα καυτά θέματα εμπορίου.

-Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, Πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ: μετά τα… κατορθώματα του Τραμπ, η Αφροαμερικανίδα διπλωμάτης έχει τον δύσκολο ρόλο να πείσει ότι οι ΗΠΑ σέβονται και στηρίζουν τον θεσμικό ρόλο του ΟΗΕ.

-Μάρτι Γουόλς, υπουργός Εργασίας: από δήμαρχος της Βοστώνης, κατευθείαν στα βαθιά, προσπαθώντας να βρει άκρη με το χάος που ο κοροναϊός προκάλεσε στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Τα χαρτοφυλάκια-«φωτιά»

Είναι οι υπουργικοί θώκοι που κυριολεκτικά «καίνε», ιδίως λόγω της πανδημίας.

-Μιγκέλ Καρντόνα, υπουργός Παιδείας: έχει το δύσκολο έργο του ανοίγματος των σχολείων μετά την πανδημία, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην ανώτατη εκπαίδευση.

-Μάικλ Ρέγκαν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος: ένα στοιχείο αρκεί για να γίνει αντιληπτό το τεράστιο έργο που καλείται να επιτελέσει. Επί Τραμπ πάνω από 800 υπάλληλοι εγκατέλειψαν την Υπηρεσία. ‘Nuff said, που λένε και στις ΗΠΑ.

-Ζαβιέρ Μπεσέρα, υπουργός Υγείας: από Γενικός Εισαγγελέας της Καλιφόρνια, υπουργός Υγείας των ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας κοροναϊού.

-Ιζαμπέλ Γκούζμαν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: άλλο ένα πόστο-«φωτιά» για την κυβέρνηση Μπάιντεν, κυρίως λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

-Ντένις Μακ Ντόνοου, υπουργός Βετεράνων: πρώην προσωπάρχης του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο Μακ Ντόνοου καλείται να δώσει λύσεις στα σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: economico.gr