Η ενεργειακή κρίση εκτοξεύει τον πληθωρισμό στην Ευρώπη

Καλπασμό του πληθωρισμού στην Ευρώπη πυροδοτεί η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη του κόστους του φυσικού αερίου, την ώρα που όλα τα μηνύματα προδιαγράφουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ροών από την Ρωσία και νέο κύμα ανατιμήσεων εν όψει του χειμώνα.

Ο πληθωρισμός στην Γερμανία, την Γαλλία και την Ισπανία “χτύπησε” νέα ιστορικά ρεκόρ τον Σεπτέμβριο δίνοντας το στίγμα και για την συνολική τάση στην ευρωζώνη, για την οποία τα στοιχεία της Eurostat αναμένονται σήμερα.

Σε ρεκόρ 25ετίας ο πληθωρισμός στην Γερμανία

Στην Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα εκτινάχθηκε σε ρεκόρ 25ετίας – στο 4,1% από το 3,4% του Αυγούστου και στο υψηλότερο επίπεδό του από το 1997.

Η έκρηξη αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εκτίναξη των ενεργειακών τιμών και την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα – μια κρίση που ανατροφοδοτείται από τον φαύλο κύκλο των ελλείψεων πρώτων υλών και των προβλημάτων στα παγκόσμια δίκτυα μεταφορών.

Από τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν στους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών στο Reuters δείχνουν παράταση του ράλι των τιμών τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου.

.Η εικόνα πυροδοτεί αυτή και πολιτικές αναταράξεις στο Βερολίνο – όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης – με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ να παρεμβαίνει μετά την ανακοίνωση των χθεσινών στοιχείων για τον πληθωρισμό και να ζητά ταχεία επιστροφή σε πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

Εκτίναξη των τιμών σε Γαλλία – Ιταλία

Στην Γαλλία ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο ανέβηκε στο 2,7% και στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, ενώ στην Ιταλία έφθασε στο 3%.

Και εκεί, ο βασικός μοχλός πυροδότησης των ανατιμήσεων ήταν το κόστος της ενέργειας: Στην Γαλλία αυξήθηκε κατά 14,4% και στην Ιταλία κατά 20,5%.

Το άλμα του πληθωρισμού στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης έρχεται την ώρα που η τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος στην Ευρώπη σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Τα ολλανδικά futures φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα έκαναν χθες νέο άλμα πάνω από 6% φθάνοντας στα 91,85 ευρώ ανά mwh. Τα βρετανικά futures ανέβηκαν επίσης σε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τις 238 πένες, ενώ τα συμβόλαια του επόμενου έτους στην Γερμανία εκτινάχθηκαν κατά 7,4% φθάνοντας στα 126,50 ευρώ ανά mwh.

Αυξήσεις 12% στο ρεύμα στην Γαλλία

Σ’ αυτό το σκηνικό, η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Μπάρμπαρα Πομπιλί προειδοποίησε χθες πως οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα θα αυξηθούν περίπου κατά 12% έως τον Φεβρουάριο.

“Αναμένουμε μια αύξηση στο ρεύμα στην περιοχή περίπου του 12%”, δήλωσε η Πομπιλί στο CNews TV, ενώ η γαλλική ρυθμιστική αρχή CRE έχει ήδη ανακοινώσεις ότι οι ρυθμιζόμενες τιμές φυσικού αερίου θα αυξηθούν κατά 12,6% από τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr