κομμωτήρια lockdown

Η μη τήρηση των μέτρων από όλο και πιο μεγάλη κατηγορία πολιτών και κυρίως η αντοχή της πανδημίας, η οποία δεν δείχνει κανένα σημάδι κάμψης, μέχρι στιγμής, οδηγούν ειδικούς και κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Διχάζει τους ειδικούς η αντοχή της πανδημίας 

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αλλά και άλλοι καθηγητές, μιλούν ανοικτά για αποτυχία του μέχρι σήμερα ακολουθούμενου μοντέλου και προτείνουν άμεση αλλαγή του.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, σε δηλώσεις του ( Σκάϊ ) τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος δραστηριοτήτων, υπό όρους. “Πρέπει να μπούμε σε ένα σύστημα με συγκεκριμένους όρους. «Όχι κλείνουμε τα πάντα, ανοίγουμε τα πάντα.», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε :

Να ανοίξουμε προσεκτικά

“Όπως είπε, όντως, αν όλα ήταν ανοιχτά τα κρούσματα θα αυξάνονταν κατά πολύ. «Θα είχαμε πενταπλάσιους αριθμούς. Ο σκοπός όμως δεν είναι να ανοίξουμε έτσι. Ο σκοπός είναι να ανοίξουμε προσεκτικά με τέτοιο τρόπο, ώστε οι δραστηριότητες των πολιτών, οι οποίες ούτως ή άλλως γίνονται τώρα και αυξάνονται τα κρούσματα, να τις διοχετεύσουμε σε πιο συντεταγμένο τρόπο όπου τα μέτρα εφαρμόζονται.».

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης και των σχολείων ο καθηγητής έδωσε τη δική του πρόταση σχολιάζοντας πως «δεν ανοίγουμε γιατί είμαστε καλά, ανοίγουμε για να γίνουμε καλύτερα».

Ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει να ανοίξουν περιορισμένα δραστηριότητες, δηλαδή τα μαγαζιά σε μεγάλες πόλεις με ραντεβού, όχι click away, σε μικρές πόλεις ελεύθερα, η εστίαση μέχρι κάποια ώρα να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και να ανοίξουν όλα τα σχολεία με αυστηρά μέτρα.

Το οριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί

Στην ίδια κατεύθυνση και άλλοι, όπως η κυρία Ματίνα Παγώνη και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτίμησε ότι το οριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί και η ζημιά στην κοινωνία είναι τέτοια, που πρέπει να βρούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Mega),  τόνισε ότι δεν έχουν φτάσει σε σταθεροποίηση για να πούμε ότι φτάσαμε στην κορύφωση. «Και αυτή τη βδομάδα η πορεία των κρουσμάτων ήταν ανοδική. Ήπια αλλά ανοδική.

Δεν έχουμε φτάσει σε σταθεροποίηση για να πούμε ότι φτάσαμε στην κορύφωση. Είναι ωραία ιδέα το να ανοίξει η αγορά, αλλά πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αν με αυτές τις συνθήκες έχουμε αυτά τα κρούσματα, όταν αρθούν όλα τα μέτρα θα δούμε όλα όσα αποφύγαμε τόσο καιρό.

Ο ιός που αντιμετωπίζουμε τώρα μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, και έχουμε και παραδείγματα χωρών που εγκατέλειψαν το lockdown και βρίσκονται σε δεινή θέση. Είναι η πιο κακή ιδέα στην πιο ακατάλληλη στιγμή να σταματήσουμε το lockdown», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

“Κόκκινος συναγερμός” στα νοσοκομεία 

Oλα αυτά, την ώρα που εδώ και μια εβδομάδα, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική καθώς κάθε μέρα σημειώνονται εκατοντάδες εισαγωγές, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τη δυναμικότητα ενός μεσαίου μεγέθους νοσοκομείου.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περισσότεροι από 4.000 ασθενείς με COVID-19, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να είναι δυσοίωνες για τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης δε, είναι το γεγονός πως αυτή τη στιγμή οι κενές κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής ανέρχονται μόλις σε 13.

Τα σενάρια στο κυβερνητικό τραπέζι

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Από την άλλη πλευρά αντιλαμβάνονται ότι όσο περνάει ο καιρός, ο κόσμος δείχνει όλο και μικρότερη διάθεση συμμόρφωσης στα μέτρα. Τα όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο αποδεικνύουν χωρίς δεύτερη σκέψη του λόγου το αληθές.

Υπ αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι οι αντοχές της οικονομίας, όπως και του εμπορικού κόσμου και του κόσμου της εστίασης εξαντλούνται, το σχέδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων, των κομμωτηρίων και των καταστημάτων περιποίησης νυχιών από τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίσουν μόνο εντός της περιοχής κατοικίας τους και μόνο με ραντεβού.

Την Πέμπτη τα νεότερα

Οι επιστήμονες θα περιμένουν μέχρι την Πέμπτη, οπότε θα έχουν μια πιο ασφαλή εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων, προκειμένου να κάνουν την εισήγησή τους προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, για να ακολουθήσει η εστίαση τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα.

Ολα αυτά, ωστόσο, μένει να αποδειχθούν…

Πηγή: economico.gr