Μέσα στα πολλά και συχνά «αιμομικτικά» παρακλάδια της λεγόμενης alt-right στις ΗΠΑ, υπάρχει και ένα «κίνημα» που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις με τους κατά καιρούς ισχυρισμούς του και τις θεωρίες συνωμοσίας που διασπείρει μέσω του διαδικτύου.

«Σατανιστές παιδόφιλοι που πολεμούν τον Τραμπ»

Πρόκειται για το «δίκτυο» με την ονομασία QAnon, το οποίο προωθεί τον ισχυρισμό ότι μια συνωμοσία από σατανιστές παιδόφιλους διευθύνει ένα παγκόσμιο κύκλωμα trafficking παιδιών και σχεδιάζει να ρίξει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με τη σειρά του προετοιμάζει την «Καταιγίδα», δηλαδή μια τεράστια επιχείρηση εξάρθρωσης του κυκλώματος και συλλήψεων χιλιάδων μελών του.

Οι QAnon εμφανίστηκαν το 2017 στο διαβόητο 4Chan ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που ευνοεί τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας, όταν ένας χρήστης με το προσωνύμιο «Q» άρχισε να γράφει για την πιο πάνω θεωρία περί σατανιστών παιδόφιλων που πολεμούν τον Τραμπ, ενώ άλλοι χρήστες πήραν τα αρχικά κείμενα, τα επέκτειναν και τα διέσπειραν και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες.

«Πολεμούν πολύ σκληρά την παιδεραστία»

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται παράλογα ή και διασκεδαστικά, ωστόσο, δυστυχώς, έχουν αρχίσει να έχουν και σημαντική επίδραση στο πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ, όπως αυτό διαμορφώνεται λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.

Κι αυτό, διότι ο Τραμπ μοιάζει να αρνείται πεισματικά να πάρει αποστάσεις –αν όχι να καταδικάσει- τους QAnon και τις απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδουν και οι οποίες έχουν στοχοποιήσει, μεταξύ άλλων, πολιτικούς, ηθοποιούς, καλλιτέχνες και πολλά άλλα άτομα που με οιοδήποτε τρόπο συνδέονται με προοδευτικές πολιτικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τηλεοπτική του εμφάνιση την περασμένη Πέμπτη και απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού, ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για την QAnon είπε αρχικά ότι «δεν ξέρω τίποτα για την QAnon», ωστόσο πρόσθεσε πως τα μέλη της «οργάνωσης «είναι πάρα πολύ εναντίον της παιδεραστίας, την πολεμούν πολύ σκληρά» και ότι θα χρειαστεί να «μελετήσει το θέμα».

Τρομοκράτες κατά το FBI

Η στάση του Τραμπ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το FBI το οποίο από το 2019 παρατηρεί με μεγάλη προσοχή τη δραστηριότητα των ανθρώπων που σχετίζονται με την QAnon, καθώς εντόπισε ομάδες που τις χαρακτήρισε ως εξτρεμιστικές και τις ενέταξε στην κατηγορία της «εσωτερικής τρομοκρατίας», αφού οι θιασώτες της θεωρίας είναι και φανατικοί του δικαιώματος της οπλοφορίας.

Παρά ταύτα, ο Τραμπ φαίνεται ότι –αν δεν υιοθετεί- προωθεί τα μηνύματα της QAnon καθώς μέσω Twitter έχει αναπαράξει λογαριασμούς που σχετίζονται με τη θεωρία συνωμοσίας με αποτέλεσμα ο Δημοκρατικός αντίπαλός του για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να τον κατηγορήσει ότι νομιμοποιεί μια θεωρία συνωμοσίας και άτομα που το FBI έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκράτες.

Πηγή: economico.gr